Hrvatska

Najgori dan od početka pandemije: U BiH 218 novozaraženih koronavirusom

Piše: PolitikaPlus

U Bosni i Hercegovini, prema najnovijim informacijama, koronavirus je u posljednjih 24 sata potvrđen kod čak 218 osoba. Kako piše Avaz, od toga je 115 u Federaciji BiH, a 103 u Republici Srpskoj. Ovo su rekordni brojevi po pitanju novozaraženih u jednom danu.

U RS se radi se o 58 muških i 45 ženskih osoba, od kojih je 19 mlađe, 76 srednje i osam osoba starije životne dobi, piše Avaz.

"Prema mjestu prebivališta najviše ih je iz Bijeljine (31), zatim 16 iz Banje Luke, 11 iz Višegrada, pet iz Zvornika, po četiri iz Rogatice i Istočnog Novog Sarajeva. Po tri novozaražena su iz Ljubinja, Ugljevika, Vlasenice, Trebinja, Pala i Mrkonjić Grada, po dvije iz Teslića, Istočnog Sarajeva i Doboja, te po jedna iz Šamca, Bratunca, Šekovića, Prijedora, Čelinca, Dervente, Foče i Lopara", piše Klix.

Prema najnovijem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u Kantonu Sarajevo je registrirano 107 novozaraženih osoba.

No, kako Klix.ba saznaje, ovako visok broj za posljednja 24 sata leži u činjenici da je bilo "repova" u radu odnosno u testiranju i slanju rezultata testiranja te sporosti baze podataka odnosno sistema posljednjih tjedana u Kantonu Sarajevo.

"Treba istaknuti da je u Kantonu Sarajevo posljednjeg tjedna napravljen veliki broj testiranja što dodatno usporava slanje rezultata. Samo u posljednja 24 sata je testirano 566 uzoraka", piše Klix.

U KS je do danas testirano ukupno 14.009 osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 484. Rješenje za samoizolaciju dobilo je 706 osoba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, bih