Hrvatska

Izbori 2020.: Izborna nedjelja prolazi uredno, građani disciplinirani...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izborna nedjelja u Hrvatskoj, kada hrvatski birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora, protječe uredno, a glasači poštuju propisane epidemiološke mjere, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). 

Na biračkim mjestima, a samo redovitih je više od 6.500, sve je uglavnom u redu, građani su disciplinirani, birački odbori rade svoj posao, kaže glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Za dojavljene nepravilnosti kaže da su uobičajene za izborni dan.

Oko kršenja izborne šutnje, koja je na snazi od subote u ponoć do večerašnjeg zatvaranja birališta u 19 sati, najviše je poziva oko sms-ova i e-mailova, a to pokušavamo riješiti sa HAKOM-om, kaže Hojski.

Hrvatski građani novi saziv svog Sabora, 10. od stjecanja neovisnosti, biraju od 7 do 19 sati uz pripisane epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

 Pandemiji unatoč, prijepodne je glasovalo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto, što je  samo 20 tisuća manje u odnosu na parlamentarne izbore iz 2016. godine

 Birači poštuju propisane mjere, nose maske i često rukavice, dezinficiraju ruke na ulazu u biračko mjesto, ističu iz DIP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

građani, izbori