Hrvatska

HRVATSKOJ STIŽU CRNE TOČKE: Nova Vlada u žrvnju krize i starih propusta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz rebalans i jačanje institucija zaduženih za projekte EU idućeg premijera čekaju hrvatske crne točke, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći ključnim ustrojstvo 555 gradova i općina čija bi reforma pokrenula pozitivne procese.

Po svemu sudeći, Andrej Plenković ovog će puta lakše doći do parlamentarne većine nego 2016. godine, ali to ne znači da će mu biti lakše jer će se suočiti s mnoštvom preplašenih i sluđenih građana te poduzetnika koji će tražiti pomoć Banskih dvora, a državna blagajna sve je tanja, navodi dnevnik.

Očekuje se da će drugi ovogodišnji kvartal donijeti pad BDP-a između 15 i 25 posto, turistički prihodi u najboljem slučaju mogu biti na trećini prošlogodišnjih, s mnogo nepoznanica što će donijeti sljedeći dani i tjedni.

Kretanja u svijetu i okruženju takva su da se sada i sljedeća godina doživljava kao rizična, trebat će godine da se vrate ranije navike i sigurnost putovanja.

Iako je koronavirus dao ton cjelokupnoj kampanji, dvije vodeće stranke, HDZ i SDP, uglavnom su izbjegavale govoriti o stvarnim posljedicama pandemije te su grebale po površini i nastojale privući birače obećanjima o smanjenju poreza, redistribuciji u korist mladih, starijih, obitelji... ne vodeći računa da je već u prvom dijelu godine državni proračun “ispucao" planirane minuse za cijelu godinu. Nakon izbora, češće će se čuti pitanje "gdje naći sredstva".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA RH, EKONOMIJA, BDP