Hrvatska

Plenković: Ne moram ni sa kim više sjesti za stol i razgovarati ako neću. Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje...

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine te poručio da Hrvatska ni Zagreb nemaju vremena za čekanje.

- Nismo gubili vrijeme jutros, s obzirom na to da Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa zastupnikom koji je izabran od strane HNS-a, a to je Predrag Štromar, s čelnikom Reformista Radimirom Čačićem, svi su oni spremni podržati HDZ, dati potpise za buduću Vladu, rekao je Plenković nakon sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Plenković je rekao da će biti ponovljeni izbori u Raši te da, ako to bude u nedjelju, moraju malo pričekati službene rezultate, ali da će sa svoje strane ovog tjedna poduzeti sve da imaju dovoljan broj potpisa.

- Zadovoljni smo svi, nema nekih problema, na sastanku je bilo dosta konsenzusa, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo da je razlika između SDP-ove koalicije i HDZ-a bila 25 mandata.

- To je van svih očekivanja ili bilo kakvih prognoza koje su ankete davale, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je današnji HDZ na mjestu na političkom spektru gdje ga je htio i postavio Franjo Tuđman te da je takav HDZ dobio vrlo jasnu potvrdu na izborima.

- I tu nema nikakve dileme. Ljudi su nama dali povjerenje baš zato što smo tu, ne zato da bismo bili negdje drugo, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da se jučer navečer čuo s predsjednikom Zoranom Milanovićem te da će mu se čim prikupe potpise javiti i dogovoriti sastanak.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti suradnje s Domovinskim pokretom bio je kritičan prema njihovom inzistiranju na tome da on ne bude premijer, poručivši da onaj tko to zagovara uopće nema iskustva i ne zna kako Vlada funkcionira.

- Onaj tko može 2020. ponavljati priču koja se pokazala jalovom i neuspješnom 2015. i kroz 2016., dovela u konačnici do jedinih prijevremenih izbora u povijesti suvremene Hrvatske, onda taj ne razumije kako funkcionira vlast. Jednostavno ne razumije. Meni je to nešto što je bizarno, rekao je Plenković.

Rekao je da je čak štitio Domovinski pokret od napada bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića te da ne misli da su fašisti, ali da nikad ne bi uvjetovao tko će biti na čelu stranke.

- Ako hoće mijenjati HDZ, onda neka dođu u HDZ. Nek svi dođu u HDZ. Ili nek se vrate u HDZ, pa ćemo onda ići na megdan unutarstranačkih izbora, rekao je Plenković.

Za Stranku s imenom i prezimenom rekao je da oni "nisu bili u optici da ih vide u radaru".

- Nismo mi ništa posebno razgovarali o mogućoj suradnji s njima, nisam primijetio nešto da su slali neke simpatične signale prema nama. Kad bih sad secirao izjave u kampanji... Tak-tak, rekao je Plenković.

Dodao je da, ako ima drugih zastupnika koji žele podržati parlamentarnu većinu, mogu razgovarati, ali da "neće biti nikakvih mrtljanja, prtljanja, kemijanja pod stolom..."

Plenković je rekao i da više ne mora ni s kim sjesti za stol ako neće.

- Ako želim, mogu. Ako ne želim, ne moram, rekao je Plenković.

"Spremnost za nastavak suradnje"

Plenković je, govoreći o razgovorima o većini, ranije danas istaknuo kako su imali dobru suradnju u zadnje četiri godine.

- I s moje strane, i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je garantirano, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Smatra kako je logično da su najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu.

Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada, poručio je. Pojasnio je kako su jutros bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure.

Upitan hoće li tražiti još nekog partnera kako bi imali još više ruku u Saboru, Plenković je kazao kako će to još vidjeti. Dodao je i da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirati rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Istaknuo je i da su "stvari poprilično jasne jer su bili tako jasni i izborni rezultati i podrška građana". Smatra i da nemaju vremena čekati "jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje".

- Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu vladu i krenuti raditi u korist naših građana, poručio je.

Na potanje kada bi mogla biti nova vlada formirana pojasnio je kako treba pričekati službene rezultate izbora, "a zatim bi nova vlada mogla biti vrlo brzo".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANFDREJ PLENKOVIĆ