Zagreb

DIVJAK: Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je u četvrtak na Facebooku da akademske klike uništavaju sustav znanosti i obrazovanja te da "osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu" i poručila da "Sveučilište mora bolje".

"Akademske klike uništavaju sustav znanosti i visokoga obrazovanja i na to stalno upozoravam. Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ali članovi Senata trebaju preuzeti odgovornost i usmjeravati Sveučilište tako da daje podršku izvrsnima, onima koji mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta i kvaliteti znanosti i obrazovanja", napisala je Divjak na Facebooku dodavši da 70-godišnjaci ne mogu zaustavljati mlađe i sposobnije

"Poštujem autonomiju sveučilišta, ali ne smijem šutjeti u ovakvim situacijama. Sveučilište mora bolje", poručila je Divjak.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je u srijedu dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je obrazloženo u priopćenju Sveučilišta, odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Protiv te rektorove odluke prosvjedovali su u četvrtak studenti i profesori Filozofskog fakulteta, poručujući "Filozofski je naš" i "Sveučilište mora bolje", a podršku joj je pružio i Neven Jovanović istaknuvši da je prije tri godine izabrana da bi Fakultet uredila i povela prema znanstvenoj istini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boras, blaženka divijak