Hrvatska

STUDIJA: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu prenijeli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili tijekom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvili simptome.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti opisao je slučaj u kojemu je nošenje maski spriječilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest covid-19.

Frizerka iz Springfielda u Missouriju 12. svibnja razvila je respiratorne smiptome, ali je nastavila raditi do 20. svibnja kad je dobila pozitivni test na koronavirus. Ona je ignorirala savjet epidemiologa da ode u samoizolaciju 18. svibnja.

Druga frizerka koja je bila u kontaktu s prvom razvila je simptome tri dana kasnije-15. svibnja i nastavila je raditi do 20. svibnja kad je prvoj frizerki potvrđena zaraza koronavirusom. Njezin test, dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se provela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identificirajući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovu frizerskom salonu.

Ostatak osoblja salona stavljen je u dvotjednu karantenu.

Obje su frizerke pri svakom kontaktu s klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu lili kiruršku masku.

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dvije, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Epidemiolozi su pratili dva tjedna svih 139 klijenata dvije frizerke te im ponudili testiranje pet dana nakon posjeta salonu.

Njih 67 prihvatilo je testiranje i nitko nije bio pozitivan, a nitko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tijekom 14 dana koliko su praćeni.

Klijenti su bili oba spola u dobi od 21 do 93 godine. Velika većina nosila je maske tijekom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.

Većina klijenata imala je platnene ili kirurške maske, a oko pet posto N95 maske.

Znanstvenici vjeruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kihanja ili kašljanja, no i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori također su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to ne znaju, nekoliko dana, prije pojave prvih simptoma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRIZERI, MASKE