Regija

Crna Gora: Broj preminulih utrostručen, epidemiolozi tvrde da kontroliraju situaciju

Piše: PolitikaPlus

Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u ponedjeljak još tri smrtna slučaja od koronavirusa, čime je broj preminulih u drugom valu epidemije u Crnoj Gori dostigao 26 i gotovo je utrostručen u odnosu na prvi val.

I broj zaraženih u drugom valu tri je puta veći u odnosu na prvi, pa je uz 95 novooboljelih koji su potvrđeni u ponedjeljak u Crnoj Gori broj zaraženih od sredine lipnja dostigao 1950.

U prvom naletu epidemije, u dva i pol mjeseca, 324 osobe bile su inficirane koronavirusom, a 9 ih je umrlo.  

U crnogorskim bolnicama trenutno se liječi 161 pacijent, a njih sedam je životno ugroženo, priopćeno je na konferenciji za novinare crnogorskog Instituta za javno zdravstvo.

Predstavnici te institucije tvrde da situacija s epidemijom ne izmiče kontroli, te apeliraju na sve one koji su identificirani kao kontakti da ostanu doma.  

„Svi trebaju zauzeti stajalište i filozofiju da svatko može biti zaražen i predstavljati opasnost... Jedino ne ispuštajući to iz glave možemo ići dalje i nadati se nečemu. U suprotnom, imat ćemo Bergamo, a mislim da to nitko ne želi", rekao je epidemiolog Senad Begić.

Član zdravstvenog kriznog stožera Jevto Eraković, odgovarajući na kritike da su nove epidemiološke mjere zakašnjele, rekao je da je "ponosan na pravovremene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti".

Istaknuo je da pojedinci "koji su ranije tvrdili da virus ne postoji, diskusiju uoči parlamentarnih izbora žele ponovno prebaciti na politički teren“.

Crnogorske zdravstvene vlasti prije dva tjedna proglasile su epidemiju u pet općina na sjeveru Crne Gore, gdje se primjenjuju stroge epidemiološke mjere koje između ostalog uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata, policijski sat nakon 19 sati te zabranu okupljanja više od dvije osobe na javnim površinama.

U centralnom, najnaseljenijem dijelu Crne Gore, uvedeno je obvezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenim javnim prostorima za sve starije od sedam godina, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 22 sata.

Na crnogorskoj obali, ugostiteljskim objektima dozvoljeno je da rade do ponoći, a zatvoreni su disko i noćni klubovi.

Crna Gora nakon prvog vala postala je prva „corona-free“ država u Europi. No nakon 42 dana bez zabilježenih novih slučajave zaraza, 14. lipnja virus covid-19 ponovo je potvrđen na crnogorskom teritoriju.

Od tada se broj zaraženih ubrzano povećavao, pa je većina europskih država zatvorila granicu za crnogorske državljane, a svojima preporučila da zbog epidemiološke situacije ne putuju u Crnu Goru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crnagora, koronavirus