Zagreb

PLENKOVIĆ O OBNOVI ZAGREBA: 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici

Piše: PolitikaPlus

Počela je prva prva sjednica nove, 15. po redu Vlade na čijem je početku u petak premijer Andrej Plenković čestitao ministrima na povjerenju koje su dobili od većine zastupnika u Hrvatskom saboru.

Plenković je kao glavnu točku dnevnog reda istaknuo Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

"Kao što smo obećali, na prvoj sjednici Vlade nakon izbora taj zakon je na dnevnom redu", rekao je.

Od ministra zdravstva Vilija Beroša, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana te ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac očekuje da tijesno surađuju sljedećih dana.

"Očekujem da budu u tijesnoj suradnji sljedećih dana da obavimo konzultacije kako bismo kombinirali ono što radimo u zemlji s našim ambcijama da održimo što je moguće bolju turističku sezonu i komunikaciju s brojnim drugim državama koje prate epidemiološku sliku u svim ostalim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj", naglasio je Plenković.

Zahvalio je sugrađanima na povjerenju koje su im dali na izborima 5. srpnja, kao i koalicijskim partnerima.

"Zahvaljujem i partnerima u okviru parlamentarne većine na suradnji proteklih dana, izradi programa Vlade i želji da u predstojeće četiri godine svi zajedno predano radimo za Hrvatsku na ciljevima koje smo komunicirali u izbornoj kampanji i uvrstili u izborni program i sada program Vlade", istaknuo je.

Riječ je o zakonu koji treba osigurati temeljne principe organizirane obnove. Po svim pravilima i zahtjevima struke i na način da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost grada Zagreba. Zakon se odnosi na vrlo širok krug ljudi, dugoročan je, možda i srednjoročan, željeli smo da on prođe javna savjetovanja. Iznjedrilo je skoro 400-tinjak komentara, dio je već unesen u prijedlog zakona koji je upućen u Hrvatski sabor. Želimo da zakonski okvir za obnovu grada Zagreba bude jasan i transparentan. Posebno važno pitanje je pitanje konstrukcijske obnove zgrada i financiranje. Financiranje konstrukcijske obnove zgrada bi išlo prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici. Formirat ćemo i fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu – rekao je premijer Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADARH