Kultura

PREMIJERE: Pretpremijera filma "Tereza37" Danila Šerbedžije u Motovunu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pretpremijernom projekcijom novog filma Danila Šerbedžije te scenaristice i glavne glumice Lane Barić "Tereza37" u četvrtak se u Motovunu otvara program ovogodišnjeg putujućeg Motovun Film Festivala.

Jedinoj ovogodišnjoj motovunskoj projekciji nazočit će i ekipa filma koja će uz festivalski tim biti na raspolaganju za izjave i razgovore, najavljeno je s MFF-a koji se, kao i mnoge kulturne manifestacije morao prilagoditi epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

U središtu filma je, kao što i sam naslov kaže, 37-godišnja Tereza koja je deset godina u braku s pomorcem Markom, no nemaju djece i upravo je imala četvrti spontani pobačaj. Pod pritiskom okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece, počne preispitivati svoj život, brak i ostale odnose.

"Dok ona upoznaje nove muškarce, mi upoznajemo novu, pomalo arogantnu i sebičnu Terezu. Njezino ponašanje pokrenut će niz posljedica koje će joj promijeniti život, možda ne nabolje, ali svakako u duhu novostečene slobode kojoj se odlučila prepustiti", stoji u najavi filma.

Danilo Šerbedžija (1971.) diplomirao je filozofiju i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te završio postdiplomski studij na Filmskoj školi Sveučilišta u Ohiju. Autor je niza dokumentarnih i igranih filmova, uključujući segment Orah omnibusa "Zagrebačke priče vol. 3" (2015.), "72 dana" (2010.) i "Oslobođenje Skoplja" (2016.) koji se surežirao s ocem, Radom Šerbedžijom.

Osim što tumači glavnu ulogu Lana Barić potpisuje scenarij filma, direktor fotografije je Mirko Pivčević, a montažerka Dubravka Turić.

Glume još Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković, Goran Bogdan.

Producentica je Irena Marković (Focus Media).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

danilo šerbedžija