Kultura

SAN O MORU: Tempere Bojana Doleneca

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar Bojan Dolenec, pripadnik je srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je niza ciklusa koji nose snažan osobni pečat, vrlosnažan opus, izlagao je samostalno i skupno na brojnim izložbama.

U posljednje je vrijeme posvećen školskim aktivnostima, pa mu  ostaje manje vremena za predani rad u atelijeru, stoga se odlučio za niz malih formi, za ciklus tempera na papiru, veličine 30 x 21cm.

U središtu njegove pozornosti jest i dalje san o moru, čiji se valovi sjuruju prema obali, dok se u daljini nazire tajanstvena gora, iznad koje nestaje svjetlost.

To more, ponekad je uznemireno, ljuto, opasno a katkada je nečujno, lijeno, bezopasno i za mornare i za plivače i za sve one koji će stupiti na obalu ispod planine i uputiti se u potragu za mjestom gdje nestaje sunce, očekujući naći neočekivano i dragocjeno, neponovljivo i tako rijetko.

Tempere pružaju slikaru dovoljno kolora kako bi s njima progovorio o svojim osjećajima i razmišljanjima.

Njegovi su potezi žustri, brzi, svijet stiješnjen između mora i planina, ubrzo se ukazuje na papiru.

Ovaj bi ciklus malih formata mogli nazvati i Emotivni zapisi o moru iz sna, snu koji naviješćuje, ukazuje na buduće korake, na buduće plovidbe.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tempera, bojan dolenc, slike