Svijet

PANDEMIJA: U Indiji rekordan dnevni broj novozaraženih, ukupno više od dva milijuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pandemijom koronavirusa najteže pogođena azijska zemlja, Indija, u petak je objavila podatke o rekordnom dnevnom broju novozaraženih većem od 60 tisuća, pa ukupan broj slučajeva zaraze ondje iznosi više od dva milijuna.

Po neslavnom je rekordu treća zemlja po broju zaraženih u svijetu, a ispred nje su samo Sjedinjene Države i Brazil.

S obzirom na to da se zaraza nastavlja širiti po manjim gradovima te u ruralnim dijelovima zemlje, stručnjaci smatraju da će epidemija u Indiji svoj vrhunac dosegnuti tek za nekoliko mjeseci, dodatno opterećujući otprije preopterećen zdravstveni sustav.

Indijske vlasti suočavaju se s brojnim žarištima u zemlji u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi.

"U državi veličine Indije epidemija se širi u različitim fazama i ima brojna žarišta", rekao je Rajib Dasgupta, voditelj Centra za socijalnu medicinu i zdravlje Sveučilišta Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

Ministarstvo zdravstva u petak je izvijestilo o 62.538 novih slučajeva zaraze i o dosad ukupno 2,03 milijuna zaraženih.

Od sredine lipnja u Indiji se dnevno u prosjeku evidentira oko 50.000 nozaraženih, a stručnjaci upozoravaju na prenisku stopu testiranja koja prosječno iznosi 16.035 testiranja na milijun stanovnika.

Vladu tješi relativno niska stopa smrtnosti koja iznosi oko 2 posto. Od posljedica covida-19 u toj je zemlji dosad umrlo 41.585 stanovnika, no treba napomenuti da se taj broj odnosi samo na osobe koje su testirane na virus.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, PANDEMIJA