Hrvatska

Capak: Nije za očekivati da nećemo imati zaraženih turista, ali brojke su odlične u odnosu na 900 tisuća turista kojih imamo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da je do 7,45 sati zabilježen 31 novi slučaj zaraze koronavirusom te istaknuo da je epidemiološka situacija povoljna unatoč velikom broju turista u Hrvatskoj.

"To je nešto manji broj nego što smo imali zadnjih dana. Nadamo se da će danas broj danas biti ispod 50", kazao je za N1 Capak potvrdivši da je do jutros zabilježen 31 novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

Od novozaraženih, 17 ih je iz Zagreba, u Vukovarsko-srijemskoj nije zabilježen nijedan novi slučaj, a 1943 osobe su u samoizolaziciji.

Capak je istaknuo da je epidemiološka situacija, unatoč velikom broju turista u Hrvatskoj, povoljna. 

"Nije za očekivati da nećemo imati zaraženih turista, ali brojke su odlične u odnosu na situaciju od gotovo 900 tisuća turista kojih imamo", poručio je Capak. 

Ravnatelj HZJZ-a komentirao je i vijesti iz stranih medija o zarazi turista tijekom boravka u Hrvatskoj. Kazao je kako je Hrvatska dio Sustava za rano uzbunjivanje i odgovor (EWRS), preko kojega zemlje članice međusobno komuniciraju o takvim slučajevima zaraze.

Naglasio je kako su Hrvatskoj poznati slučajevi koji su službeno dojavljeni.

"Mi imamo nekoliko prijava od zdravstvenih vlasti iz Njemačke, Italije i Austrije i Slovenije da su se ljudi zarazili kod nas", kazao je istaknuvši da najveći problem trenutno zadaju noćni klubovi.

Capak je rekao kako će se vjerojatno udovoljiti zahtjevu dubrovačkog gradonačelnika Mate Frakovića koji je od stožera zatražio izmjenu uredbe o uplovaljavanju kruzera u taj grad zbog talijanske tvrtke MSC koja je izrazila zainteresiranost za uplovaljavanje u Dubrovnik, jer je trenutno zabranjeno uplovaljvanje kruzera s više od 200 putnika. 

"Mislimo da je ono što je propisano za tu talijansku tvrtku koja s dva kruzera obavlja krstarenja po Mediteranu, ako se oni stvarno toga pridržavaju, da je to blizu maksimalnih epideioloških mjera i da je to prilično sigurna situacija", ustvrdio je dodavši da u tom slučaju nema potrebe da se zaustavi dolazak u Dubrovnik. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turisti, koronavirus, krunoslav capak