Svijet

PANDEMIJA: Peru bilježi najvišu stopu smrtnosti od covida-19 u Latinskoj Americi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Broj zaraženih od koronavirusa u Peruu prešao je brojku od pola milijuna, uz zabilježenu najvišu stopu smrtnosti u Latinskoj Americi, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci peruanskog ministarstva zdravstva.

Ukupno je 507.996 potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19, te 25.648 uz tu bolest povezanih smrtnih slučajeva, kazao je zamjenik peruanske ministrice zdravstva Luis Suarez na konferenciji za novinare.

Prema podacima novinske agencije Reuters, Peru ima najvišu stopu smrtnosti od koronavirusa u čitavoj Latinskoj Americi - 78,6 slučajeva na 100.000 ljudi; više od također teško pogođenih susjednih Čilea i Brazila.

Predsjednik Martin Vizcarra u četvrtak je najnoviji snažan rast broja oboljelih pripisao pretjerano opuštenom ponašanju i intenziviranju društvenih i sportskih aktivnosti. Dan ranije, uslijed zabilježenog 75-postotnog rasta broja zaraženih među djecom i mladima, zabranio je obiteljska okupljanja, ponovno uveo nedjeljni policijski sat, te karantene u dodatnih pet regija te zemlje.

Tjedan nakon što je 6. ožujka u Peruu zabilježen prvi slučaj koronavirusa, vlada te zemlje, drugog po veličini svjetskog proizvođača bakra, uvela je strogu karantenu, obustavivši gotovo sve proizvodne aktivnosti. Očekuje se da će ove godine uslijed pandemije Peru zabilježiti 12-postotni gospodarski pad.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LATINSKA AMERIKA, PANDEMIJA, PERU