Zagreb

Obuljen Koržinek: Zakon o obnovi uvažio sve najvažnije poruke iz saborske rasprave

Piše: PolitikaPlus

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen izjavila je u četvrtak da je sa sjednice Vlade upućen Saboru konačni Prijedlog zakona o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, u kojem su se ministri potrudili uvažiti sve najvažnije poruke iz saborske rasprave.

Prijedlog zakona je usvojio najvažnije primjedbe, imovinski i socijalni kriterij je ugrađen. Brojna poboljšanja od prvog do drugog čitanja su unesena, kazala je Obuljen Koržinek i poručila da će u Vladi "biti otvoreni i kroz drugo čitanje i slušati sve prijedloge, jer je najvažnije da zakon bude kvalitetan, pravičan i da osigura što bržu i kvalitetniju obnovu".  

Paralelno se priprema program mjera i,  što je posebno važno, radi se na osiguranju izvora financiranja.

"Uspješno smo povukli prva sredstva iz Fonda solidarnosti. Očekujemo u sljedećim tjednima konačnu odluku Europske komisije, koja će nam sredstva omogućiti hitne intervencije koje su poduzete, što je slučaj i sa zajmom Svjetske banke. Važno je da osiguramo sredstva kako bismo mogli ubrzati obnovu", kaže Obuljen Koržinek.

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš ističe da je u zakon uveden imovinski cenzus za iznos od 20 posto cijene obnove, koji je bio predviđen da građani sami sufinanciraju.

U članku 5. i 6. definirano je koji su kriteriji da građani neće morati sufinancirati, a vezani su za socijalni status i imovinski kriterij o neoporezivom dohotku, rekla je Magaš.

Tih 20 posto, kad se radi o konstrukcijskoj obnovi kuća i zamjenskih objekata ako su toliko uništeni da ih je nemoguće obnoviti, neće morati sufinancirati građani ako se radi o socijalnim slučajevima sukladno posebnom zakonu, ako se radi o imovinskom cenzusu na osnovu dohotka koji se ne oporezuje, i ako se radi o invalidima Domovinskog rata, kazala je.

Imovinski cenzus se odnosi na nekretnine do 200.000 kuna, u što pripadaju i automobili ili neke druge pokretne nekretnine, dodala je.

Još jedna klauzula je stavljena - ako građani takve obnovljene građevine u pet godina otuđe, morat će financijski iznos koji su dobili od države vratiti nazad, naglasila je Magaš.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBNOVA ZAGREBA, Nina Obuljen Koržinek