Hrvatska

Novi Cro Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo ispred SDP-a, Možemo počeo padati, Plenković najpozitivniji političar

Piše: PolitikaPlus

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora najbolje i dalje prolazi pobjednik pokazalo je mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu). U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke - 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu), pokazuje istraživanje koje je objavio RTL.

Za vratom im sa sličnim rejtinzima pušu dvije desne opcije, Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Slijedi Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na okruglih dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu). Svi ostali su ispod toga, dok se istvremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.


Premijer Plenković i dalje najpozitivniji...

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara i dalje drži predsjednik Vlade Andrej Plenković (24,4 posto u odnosu na 24,6 posto u kolovozu) kojem se, u odnosu na kolovoz, predsjednik Republike Zoran Milanović značajnije približio nakon verbalnog rata koji su vodila dvojica predsjednika. Milanoviću je rejting porasao za gotovo šest posto (17,1 posto u odnosu na 11,3 posto u kolovozu).

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon u javnosti puštene sporne snimke razgovora s liječnicom Dijanom Zadravec, zadržao je treću poziciju (3,1 posto u odnosu na 4,3 posto u kolovozu), ali daleko je od dvojice predsjednika koji su ponovno u jeku verbalnog rata.

Istovremeno raste "Nitko" - da je to najpozitivni političar poručuje gotovo petina ispitanika (18,6 posto).

Milanović najnegativniji, Plenković ga prati u stopu.

Istraživanje je provedeno od 1. do 4. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2 cijela 77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke