Hrvatska

Jozić-Ileković: Nisam predložila zaključak da je Marić bio u sukobu interesa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković u petak je priopćila kako je pogrešno objavljeno da je kao izvjestiteljica predložila odluku prema kojoj je Zdravko Marić u sukobu interesa, navodeći je smatrala da je bio u "potencijalnom sukobu interesa".

Članica povjerenstva u svom je demantiju navela kako Zakon o sprječavanju sukoba interesa između ostalog nalaže dužnosnicima da su u slučaju dvojbe o mogućem sukobu interesa dužni učiniti sve što je potrebno kako bi odvojili privatni od javnog interesa.

Pri tome je naglasila da se "dužnosnik nije nalazio u realiziranom sukobu interesa odnosno da ovo tijelo nije utvrdilo da je ostvario privatni interes kojeg je pretpostavio javnom već se nalazio u potencijalnom sukobu interesa kojeg dužnosnik na žalost nije prepoznao".

"Kako je i vidljivo iz citata koji je i zvučno snimljen, ja kao izvjestiteljica u predmetu nisam predložila odluku po kojoj je Zdravko Marić bio u sukobu interesa", priopćila je članica Povjerenstva.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HBOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

Postupak protiv Marića pokrenut je lani u prosincu zbog moguće pristranosti jer se kao ministar financija i predsjednik nadzornog odbora HBOR-a nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtci Olympia Vodice koja je dobila HABOR-ov kredit za gradnju hotela, iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ASUKOB INTERESA, ZDRAVKO MARIĆ, ALEKSANDARA JOZIĆ ILEKOVIĆ