Hrvatska

RASPRAVA: Dan D za stožer, troje ustavnih sudaca traži javnu sjednicu

Piše: PolitikaPlus/Hina
Ustavni sud danas donosi odluku o zakonitosti epidemioloških mjera, a troje sudaca traži da rasprava bude javna, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka. Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici.

Na sjednici bi se također, neslužbeno doznaje dnevnik, trebalo odlučivati i ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova koje je Sabor usvojio u ljeto 2018. godine.

Sjednicu zanimljivom čini i okolnost da su troje ustavnih sudaca Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih sudu, u petak popodne uputili zanimljiv zahtjev predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću. U njemu traže da se na sjednici, prije nego što Ustavni sud odluči o ustavnim tužbama koje se od nose na Stožer, provede javna rasprava o tim tužbama.

Troje sudaca traži javnu raspravu ne samo zbog dvojbi koje među ustavnim sucima postoje oko ustavnosti ustroja i djelovanja Stožera, nego i zbog važnosti tog predmeta koji se tiče poštivanja temeljnog demokratskog ustavnog načela trodiobe vlasti.

Ukratko, troje ustavnih sudaca smatra da javnost ima pravo vidjeti ne samo tko će od ustavnih sudaca dići ruku za predloženu odluku koju je pripremio sudac izvjestitelj Rajko Mlinarić, a tko protiv, nego i čuti na koji način ustavni suci brane i argumentiraju svoja stajališta vezana uz ustavnost ustroja Stožera i njegovih mjera.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USTAVNI SUD, STOŽER