Hrvatska

CJEPLJENJE: Hrvatska po procijepljenosti starijih protiv gripe među lošijima u EU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cijepljenje protiv gripe ove će jeseni biti važnije nego ikad, piše u srijedu Večernji list, navodeći da je Hrvatska po procijepljenosti starijih protiv gripe među lošijima u EU.

Hrvatska se, kad je u pitanju gripa, ne može pohvaliti dobrom procijepljenošću stanovništva protiv gripe ni u rizičnim skupinama stanovništva, a posebno među starijima.

Od desetero starijih od 65 godina, kojima liječnici preporučuju da se cijepe, u Hrvatskoj se u sezoni 2018./2019. jedva cijepilo njih troje, točnije 2,9. Općenito, cijela istočna Europa slabo se odazivala na cijepljenje, za razliku od zapadne Europe, u kojoj se udio cijepljenih osoba u umirovljeničkoj populaciji kreće između 50 i 70 posto.

Upravo da bi skrenuli pozornost na važnost cijepljena protiv gripe, o čemu danima govore brojni liječnici, pa i prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak, europski statistički ured Eurostat objavio je podatke koji pokazuju da postoje velike razlike u procijepljenosti stanovništva protiv gripe.

Gotovo 7 od 10 osoba starih 65 i više godina (69 posto) cijepljeno je u Irskoj, u Nizozemskoj je cijepljenih 63 posto, Portugalu 61 posto, Belgiji 59 posto, dok je u posljednjoj, Letoniji, cjepivo primilo samo 8 posto starije populacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ipak naglašava da je kod nas rastao broj cijepljenih osoba starije dobi i da je 29 posto cijepljenih napredak jer je godinu prije taj udio bio niži – samo 23 posto. U pretprošloj sezoni gripe cijepile su se 222 tisuće starijih, 12 tisuća zdravstvenih djelatnika i 84 tisuće kroničnih bolesnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVLJE, GRIPA, CJEPLJENJE