Mojbiz

MARIĆ: Vlada projicira 5-postotni rast BDP-a u 2021.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada će u četvrtak u proračunskim smjernicama projicirati rast BDP-a u 2021. godini na oko pet posto, dok se prema ažuriranim procjenama očekuje pad BDP-a ove godine od osam posto u odnosu na prethodnu prognozu od 9,4 posto, izjavio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić.

Ovogodišnji proračunski manjak trebao bi po njegovim riječima ostati na ranije projiciranih 6,7 posto BDP-a.

Marić je nakon predstavljanja izvršenja proračuna u prvom polugodištu u Hrvatskom saboru, izjavio kako je u trenutnim okolnostima izuzetno teško oblikovati makroekonomske projekcije.

"Smatram da smo izuzetno dobro napravili i odredili kredibilne i branjive makroekonomske projekcije, koje možemo prezentirati i domaćoj i međunarodnoj javnosti", ocijenio je Marić.

Kako je rekao, procjene se temelje na zadnjim raspoloživim podacima, te postoje negativni i pozitivni rizici.

"Negativni rizici su i dalje neizvjesnost po pitanju Covida-19, a pozitivni su prije svega oni koji se odnose na fond nove generacije EU-a, dakle na oporavak i otpornost, i koliko ćemo mi uspješno riješiti i biti efikasni u osmišljavanju projekata i reformi za povlačenje tih sredstava", rekao je ministar financija.

Dodao je da EU-ova sredstva smatra prilikom za Hrvatsku, jer je to "jako dobro ispregovarana omotnica", ali da sada fokus treba biti na provedbi.

Na traženje novinara komentirao je i najavljeni sutrašnji jednosatni prosvjed splitskih i dalmatinskih ugostitelja, kazavši da Vlada čini sve što može te da je produljila mjere koje su prije vrijedile za sve, a sada su vrijede za sektor turizma i ugostiteljstva, jer su uslužne djelatnosti najviše pogođene koronakrizom.