Mojbiz

INVESTICIJE: Hrvatska na drugom mjestu najvećih investitora u BiH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je u poratnom razdoblju u Bosnu i Hercegovinu izravno investirala 9,6 milijardi kuna, što ju svrstava blizu samog vrha investitora u susjednoj zemlji, pokazatelji su koje je u petak objavila Središnja banka BiH.

Prema konsolidiranim podacima, ukupne strane investicije u BiH u protekla dva i pol desetljeća dosegnule su vrijednost od 15,02 milijardi konveribilnih maraka (60,08 milijardi kuna). Pojedinačno je najviše uložila Austriju, koja je u BiH investirala 2,7 milijardi KM, na drugom je mjestu Hrvatska s uloženih 2,4 milijarde KM, a na trećem Srbija, koja je investirala blizu dvije milijarde KM.

Najviše izravnih stranih investicija odnosi se na sektor financijskih usluga, u kojega je uloženo 3,7 milijardi KM, telekomunikacije, s uloženih 1,7 milijardi KM na drugom su mjestu, a na trećem trgovina na veliko, u koju je uloženo 1,2 milijardi KM. 

Središnja banka BiH objavila je kako je u 2019. godini zabilježen pad stranih investicija u usporedbi s 2018.

Prošle su godine u BiH najviše investirali Rusi, koji su za to izdvojili 211 milijuna KM, odnosno 844 milijuna kuna, a Hrvatska je, s uloženih 117 milijuna KM, odnosno 468 milijuna kuna, ponovo bila na drugom mjestu.

Ruska se ulaganja odnose na naftnu industriju, a ona iz Hrvatske uglavnom na bankarski sektor i trgovinu.

Godinu ranije u BiH su uložena 952 milijuna KM (3,8 milijardi kuna)  izravnih stranih investicija. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, hrvatska