Hrvatska

VILI BEROŠ: Razgovor s veledrogerijama o dugu ovog tjedna u Ministarstvu financija

Moramo naći sistemski način rješavanja tog pitanja a ne samo 'vatrogasnim mjerama' s vremena na vrijeme gasiti ovaj problem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je za ovaj tjedan predviđen razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerijama o dugu koji potražuju za lijekove te istaknuo kako je za to potrebno naći sustavno rješenje.

"Razgovarali smo prije dva tjedna, a ovaj je tjedan predviđen razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerija jer moramo naći sistemski način rješavanja tog pitanja a ne samo 'vatrogasnim mjerama' s vremena na vrijeme gasiti ovaj problem", izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Veledrogerije su prošloga tjedna upozorile kako je unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno premašio četiri milijarde kuna, a dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna.

"Dug postoji, on je generiran puno ranije i prenosi se iz godine u godinu. Dva puta smo ove godine razgovarali o vraćanju dijela duga. U razgovore je potrebno uključiti Ministarstvo financija, ali ono što sam obećao ministru financija i predsjedniku Vlade jest da ćemo unutar zdravstvenog sustava razmotriti opcije koje će dovesti do racionalizacije poslovanja i financijski održivog sustava", rekao je Beroš.

S obzirom na ulaganja u zdravstveni sustav po stanovniku, građanima se nudi, kaže, izuzetno kvalitetna zdravstvena zaštita i širok opseg prava koji se neće smanjivati, ali treba naći model koji će omogućiti financijski održiv zdravstveni sustav.

"Da je to lako - već bi se način našao daleko ranije, ali mislim da je odgovor u reorganizaciji samog sustava. Imamo bolnički sustav koji je naslijeđen iz prošlih vremena, odraz je drugačijeg načina liječenja, međutim, moderna medicina postaje nešto drugo. Mijenja se način liječenja, vrijeme boravka bolesnika u bolnicama. Imamo dnevne bolnice, dnevne kirurgije i potrebno se prilagoditi i ubrzati, te promjene su započele ali nisu dovoljno brze".

Beroš je rekao i kako vlada u ovom trenutku ne razmišlja povećavati financijsko opterećenje građana već naći rješenja koja će sustav učiniti financijski održivim.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vili beroš, drogerije