Zagreb

ZagrebDox: Retrospektive Lucy Walker i Gorana Devića

Piše: PolitikaPlus

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koje počinje 4. listopada, donosi i dva retrospektivna programa - britanske redateljice Lucy Walker čiji će se radovi predstaviti online, te istaknutog hrvatskog autora Gorana Devića.

Program obuhvaća osam naslova, a među njima je i ostvarenje koje je osvojilo nagradu publike na 7. ZagrebDoxu, "Zemlja smeća", u kojem prati putovanje renomiranog umjetnika Vika Muniza od njegova doma u Brooklynu do rodnog Brazila, odnosno do najvećeg odlagališta otpada na svijetu smještenog na periferiji Rio de Janeira.

Taj joj je film 2011. donio i prvu nominaciju za Oscara, a ovjenčan je i nagradama publike na Sundanceu, u Berlinu i na IDFA-i.

Nagrađivana autorica u svojim filmovima na dirljiv način prati upečatljive likove s osnažujućim pričama i otkriva skrivene svjetove na svim stranama zemaljske kugle.

Tako u dugometražnom filmom "Uspon na slijepo" autorica gledatelje vodi na dokumentarističku avanturu na Himalaje, gdje se šestero tibetanskih slijepih tinejdžera namjerava popeti na 7000 metara visok vrh na sjevernoj strani Mount Everesta.

Na Sundanceu nagrađen film "Tsunami i trešnjin cvijet", koji je bio nominiran i za Oscara, prati priču o stanovnicima područja u Japanu koje je pogodio razoran tsunami. Riječ je o vizualno nadahnjujućem filmu o prolaznosti života i snazi omiljenog japanskog cvijeta da zacijeli rane, upotpunjen Mobyjevom glazbom.

Retrospektiva će se moći pratiti uoči službenog početka ZagrebDoxa, i to putem Vimeo kanala, a za besplatno gledanje filmova potrebno je upisati kod RETROSPECTIVE.

To je ujedno i uvod u majstorsko predavanje Tajne dokumentarne montaže, koje će Lucy Walker održati u četvrtak, 8. listopada, također u online formatu. Link za sudjelovanje na masterclass predavanju bit će dostupan na festivalskoj web stranici.

Retrospektiva nagrađivanog hrvatskog dokumentarista

Ovogodišnja Autorska večer ZagrebDoxa ove je godine posvećena Goranu Deviću, koji je ujedno i član međunarodnog žirija.

U petak, 9. listopada, u dvorani Teatra &TD na programu su tri naslova iz opusa tog renomiranog autora koji tematiziraju njegov rodni Sisak, ali i teška pitanja ratnih iskustava i sjećanja koja još uvijek pritišću hrvatsku svakodnevicu.

"Uvozne vrane", rani, akademski Devićev rad, na Danima hrvatskog filma nagrađen Grand Prixom za najbolji film, režiju i scenarij te Oktavijanom za najbolji kratkometražni dokumentarni film, film je o, kako kaže sam autor "prirodi i društvu".

Filmom "Tri" pokušao je dati odgovor na pitanje treba li još uvijek govoriti o ratu, i to kroz razgovor bivših vojnika o vlastitim iskustvima i sjećanjima, dok su "Dvije peći za udarnika Josipa Trojka" autorova posveta ostacima nekada velike industrije željeza u Sisku i opservacija o aktualnoj sudbini nekadašnjih radnika, njihovih potomaka i čitavog društva.

ZagrebDox ove će se godine održati do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD zagrebačkog Studentskog centra, uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebdox, film