Hrvatska

Doministrica Lovrić: Mini Schengen mogao bi predstavljati čekaonicu koja će BiH odvući od približavanja Europskoj uniji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Doministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić izrazila je u četvrtak bojazan da bi balkanski mini Schengen mogao predstavljati čekaonicu koja će Bosnu i Hercegovinu odvući od približavanja Europskoj uniji. 

U intervju za medije u Mostaru, Lovrić je istaknula da stvaranje mini Schengena, odnosno balkanske unije koju bi trebale činiti Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i BiH, koju snažno zagovaraju Sjedinjene Države i EU, za BiH stvara puno iskušenja.

Po njezinim riječima bez temeljite analize ne treba pristupiti toj uniji. 

"Kad je u pitanju moguće pristupanje BiH ovoj inicijativi “mini Schengena” potrebno je provesti temeljitu analizu je li nama potrebna robusna regionalna ekonomska unija kojom se odvlači pozornost vlasti BiH s procesa pridruživanja EU”, rekla je Lovrić. 

Pri tome je navela da bi BiH morala usmjeriti znatna financijska sredstva te administraciju koja bi se bavila lokalnim integracijama umjesto ispunjavanjem uvjeta Europske unije. Po riječima doministrice vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za zemlje regije posve je dovoljno članstvo u CEFTA-i, uniji regionalne trgovine kako bi se zemlje pripremile za EU, a nova unija predstavlja tek novu čekaonicu. 

“Države članice CEFTA-e pokušavaju se uvesti u proces stvaranja nove unije koja će biti čekaonica za pristupanje EU, ali bojim se da nakon te čekaonice ne bude neka nova čekaonica”, istaknula je.

Lovrić je sudjelovala u pripremi ulaska Bosne i Hercegovine u CEFTA zonu, za koju se ranije tvrdilo da je predvorje Europske unije. Dodala je da bi u slučaju stvaranja “mini Schengena” najviše profitirale najveće države, a BiH bi mogla imati posljedice. 

“Iz tog razloga treba biti jako oprezan i prije donošenja bilo kakve odluke treba provesti detaljne analize iz svih područja koja se tiču eventualnog približavanja ovom procesu uspostave tzv. regionalnog ekonomskog područja”, rekla je doministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, Ljiljana Lovrić