Kultura

ULJA I AKRIL NA PLATNU: Tajanstveni krajobrazi Mladena Žunjića

Piše: Miroslav Pelikan

Niz je motiva istraživao u svom aktivnom pristupu, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, često se s njima igrajući, ali i poigravajući ,odmjeravajući njihove stvarne mogućnosti, zaranjajući u njihove skrivene dubine ili ostaju na površini, zadovoljan viđenim i učinjenim.

Naravno, slikar se isključivo služi bojom kao svojim temeljnim istraživačkim alatom u kontinuiranim nastojanjima da upozna ali i ovlada motivom i smjesti ga u svoj obimni atlas, koji svjedoči o autorskim naporima, mukama, ushićenjima.

Tako se pred nama pojavio novi ciklus tajanstvenih krajobraza, koji su naizgled vrlo sliči kolažu, izdaleka, no riječ je o uljima i akrilima na platnu jedinstvene veličine 110 x 100 cm.

I doista promatrajući ovaj ciklus, stječe se dojam kako ispred nas promiču obrisi krajolika uz obalu mora , s planinom na obali, koja poput razdjelnice dijeli kopno od mora, dok raznovrsni oblici fluktuiraju i u zraku i u vodi.

Žunjić je kreirao niz varijacija fantastičnog gibljivog svijeta, razdijeljenog i sačinjenog od snažnog, istaknutog kolora.

Ovaj se ciklus razlikuje od prethodnih i po tome što njegova površina nije ispunjena do posljednjeg četvornog centimetra, ovdje je puno, praznog prostora koji uistinu dominira, ovdje ne susrećemo različite ovale koji prepuni energije jure s jednog mjesta na drugi, pa opet iznova, ovdje raznoliki oblici lebde, čini se u tišini, u bjelini praznine.

Pred nama je vrlo zanimljiv autorski iskorak, i nadalje koloristički izražen, ali s drugom atmosferom i vrlo blagim ritmom , povezan s ukupnim opusom velikim formatom u kombinaciji ulja i akrila.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROSLAV PELIKAN, MLADAN ŽUNJIĆ, SLIKAR, SLIKE