Kultura

NOVI CIKLUS: Hommage Jacksonu Pollocku hrvatskog slikara Mladena Žunjića

Piše: Miroslav Pelikan

Nedvojbeno je legendarni američki slikar Jackson Pollock snažno utjecao na mnoge umjetnike širom svijeta, pa tako i kod nas.

Jedan od onih koji je preuzeo određena Pollockova iskustva jest i suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, pa je tako i posvetio novi ciklusu upravo njemu i njegovom slikarstvu.

Naravno, Žunjić je vremenom istražujući i udubljujući se sve više u vlastito djelo, realizirao niz ciklusa za koje se može reći da nose stanoviti „štih“ američkog slikara, ali to su prije svega, Žunjićeva autorska, iskrena snažna djela s dominantnim bojama, eksplozivnim kretanjima, silnog energetskog naboja, ispunjena mnoštvom raznobojnih čestica, točki, mrlja, strelica, pravaca koji istodobno razlomljuju svijet na platnu ali ga i spajaju, svojim čvrstim bijelim tragovima.

Žunjić slika uz srca, slobodno, oslobođen bilo kakvih pravila,  stvarajući, volim to uvijek reći na velikom formatu platnu u ulju i akrilu, stvarno nestvarni svijet.

Žunjić se ne obazire na modne likovne trendove, slika po svome, kontinuirano.

Kao i mnogi, i Žunjić se pokatkad  okretao figurativnim motivima, na počecima svoje likovne odiseje, no danas je on, slikar žestoko sklon i odan apstrakciji.

Ciklus posvećen velikom američkom slikaru Mladena Žunjića pokazuje visoku razinu autorske vještine uz obavezni eruptivni kolor na velikom formatu.

                              

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLIKAR, SLIKE, MLADAN ŽUNJIĆ