Zagreb

ŠOSTAR: Zagreb nije žarište, ali idu strože kontrole pred HNK-om

Piše: PolitikaPlus

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar komentirao je najavu novih mjera, među kojima su i maske na otvorenom.

Vjeruje da će brojke sutra biti manje.

"Kao što sam već govorio, Zagreb nije žarište, on ima 0,1 posto covid-pozitivnih stanovnika, dakle to nije nešto zbog čega bi se trebala raditi panika, ali trebamo razmišljati o brojkama. Treba biti ozbiljan i pridržavati se mjera Nacionalnog stožera, i vjerujem da će sutra biti bolje i da će brojka biti bitno manja. Za mene su pravi heroji oni koji rade na epidemiologiji i mikrobiologiji, jučer su radili 17 sati u komadu, epidemiolozi rade od 7 ujutro do jedan iza ponoći. Svi su na izmaku snaga", rekao je Šostar za RTL.

Kaže kako epidemiolozi bruse sustav mjera te da se ne očekuju kazne. "Koliko sam se konzultirao s Bandićem i predsjednicom Stožera, neće biti kažnjavanja, to je zadnja mjera. Gradonačelnik smatra da ćemo mnogo toga postići edukacijom", rekao je.

Strože kontrole pred HNK-om

Ipak, kontrole će biti intenzivnije, a Šostar se posebno fokusirao na okupljalište ispred HNK.

"Ono što će biti sigurno da će ići preporuka za maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije moguće osigurati funkcionalnu distancu od dva metra. A to se odnosi na sva okupljanja te će biti pojačana kontrola takvih okupljanja. Kontrolirat će civilna zaštita i policija. Iako nema dovoljno tih redara, kontrolirat će se koliko se bude moglo", rekao je Šostar za RTL o okupljanju pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu te dodao da je preporuka epidemiologa da se radno vrijeme kafića, restorana i klubova izjednači za sve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, zvonimir šostar