Kultura

KAZALIŠTE: Nova premijera Žar ptice "Hoću-Neću" u dvorani i na live streamu

Piše: PolitikaPlus

Prva premijera Gradskog kazališta Žar ptici u ovoj sezoni bit će, u četvrtak 15. listopada, predstava "Hoću-Neću" u režiji Dubravka Torjanca, a po prvi puta uz goste u dvorani, putem live streama izvedbi će moći prisustvovati svi prijatelji Žar ptice.

Kako se ističe u najavi, predstava "Hoću-Neću" nastala je po motivima stare priče "Pošla Koka u dućan", u novom ruhu i s novim naslovom u tekstu Vesne Kosec -Torjanac.

Namijenjena djeci iznad tri godine, "Hoću-Neću" predstava je o igri – mašti bez granica, kreativnosti kojom se stvaraju svjetovi ni iz čega. U dječjem je društvu potreban samo jedan "hoću" - dogovor, volja, pristanak – i svijet igre se podatno rastvara pred sudionicima. "Neću" je privremeno izlaženje iz tog svijeta da bi se uspostavio novi izazov i krenulo u pustolovinu nepoznatim prostorima.

Jednim "neću" poseže se za intertekstualnošću, stoga je igra svima znane brojalice "Pošla koka u dućan" u funkciji premošćivanja prekinute radnje, nadmudrivanje jednog sudionika da prihvati namijenjeni mu lik – kokoši. Gradacijom brojalice zahuktava se dječja mašta kojom je moguće obići svijet: stvarni toponimi na putovanju ne slijede geografsku logiku, već se izmjenjuju na temelju asocijacija koje grade nove situacije i rješavaju prepreke na putu.

"Danas, u doba instant igračaka, ekrana kao nezaobilaznog 'prozora u svijet', specijaliziranih igraonica u kojima igra nije spontana iskra, već 'stručno vođena aktivnost', a pogotovo 'novo normalno' s fizičkom i socijalnom distancom, djeci onemogućava slobodnu igru: trčanje s prijateljima u parku, igralištu ili nečijem dvorištu, igranje lovice oko zgrade, šljapkanje po lokvicama, gradnja kuće od blata, penjanje po drveću… a tek zelena koljena od trave! Pod stalnim nadzorom i zaštitom odraslih, djeca su lišena dijela slobode, pa i nepodopština te sukoba koje su nekad trebali sami riješiti pod imperativom odgovornosti", stoji u najavi.

"Bez obzira na sve okolnosti suvremenog doba, igra je djeci prirođena. U gledalištu na predstavi 'Hoću–Neću' djeca će biti sudionici u njima prepoznatljivom svijetu mašte, pa će kreativna igra, svojstvena djeci i glumcima, postati uzajamni svijet užitka i radosti.

Igraju Amanda Prenkaj, Tena – Antonija Torjanac, Berislav Tomičić i Marko Hergešić. Scenograf je Ivan Duić, kostimografkinja Žarka Krpan, a glazbu poptisuje Davor Rocco.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, ŽAR PTICA