Svijet

SREDOZEMLJE: Grčka ne želi pregovarati s Turskom dok ne povuče brod

Piše: PolitikaPlus/Hina

Grčka neće pregovarati s Turskom sve dok se turski istraživački brod Oruc Reis bude nalazio u vodama njezina epikontinentalnog pojasa, poručio je u utorak glasnogovornik grčke vlade.

„Sve dok se Oruc Reis bude nalazio u tom području, nećemo održati pripremne kontakte s Turskom”, rekao je Stelios Petsas za Skai Radio, prenosi Reuters.

Grčka i Turska dogovorile su nastaviti pripremne razgovore o nizu spornih pitanja koji su prekinuti 2016. Ti razgovori ni nakon 14 godina i 60 krugova nisu dali rezultata.

Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je turska odluka da pošalje istraživački brod Oruc Reis u vode u blizini grčkog otoka Kastelloriza „velika eskalacija” i „izravna prijetnja miru u regiji”.

Turska je odbacila kritike tvrdeći da istraživanja provodi na svojem epikontinentalnom pojasu.

„Neprihvatljivo je da postoji otpor našoj zemlji, koja ima najdulju obalu na istočnom Sredozemlju, i koja provodi istraživanja 15 kilometara od svojeg kopna”, poručila je u ponedjeljak Ankara, dodajući da su grčke optužbe "neutemeljene" i da "nemaju uporište u međunarodnom pravu".

Oruc Reis i još dva broda, Ataman i Cengiz Han, provodit će istraživanja u istočnom Sredozemlju do 22. listopada, objavila je turska mornarica.

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a na kojem se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija Ankari.

Europski čelnici poručili su tada da bi sankcije mogli uvesti već u prosincu nastavi li Turska s istraživanjima plina u regiji.

Njemačka poziva na dijalog

Njemačka, koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, pozvala je u utorak Tursku da se suzdrži od provokacija i izrazila „punu solidarnost” s Grčkom i Ciprom u tom sporu kao europskim partnerima.

„Ankara mora prekinuti politiku naizmjeničnog popuštanja i provokacija ako želi pregovore, kako opetovano tvrdi”, rekao je njemački ministar Heiko Maas u Berlinu prije odlaska u posjet Cipru i Grčkoj.

Kazao je da Grčka i Cipar imaju potporu i Njemačke i EU-a, ali i pozvao „sve strane da ulože iskrene napore” da se pronađe rješenje.

Tursku je pozvao da ne zatvara vrata dijalogu i da ne nastavlja istraživanja plina u spornim vodama.

Maas će utorak na Cipru razgovarati s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i ministrom vanjskih poslova Nikosom Christodoulidesom. Nakon toga posjetit će Atenu gdje će se sastati s grčkim premijerom i ministrom vanjskih poslova. Ankaru neće posjetiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRČKA, SREDOZEMLJE, TURSKA