Hrvatska

KoHOM ODGOVORIO EPIDEMIOLOZIMA: Obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za pratiti kontakte zaraženih koronavirusom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u utorak da preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa.

Predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske Miroslav Venus već nekoliko puta, govoreći o organizaciji rada epidemiologa, zaziva prebacivanje radnih obaveza epidemiologa na obiteljske liječnike, da oni preuzmu praćenje i bilježenje kontakata svih osoba pozitivnih na Covid-19, priopćio je KoHOM.

KoHOM najoštrije osuđuje pokušaj paušalnog prebacivanja odgovornosti na teret ionako preopterećenih obiteljskih liječnika, koji su specifična struka s definiranim sadržajem, opsegom i metodama rada i skrbi za točno određenu populaciju, navodi se u priopćenju.

Od samog početka epidemije suočeni su s novim načinom rada i potpuno nepoznatom bolešću, dežuraju u posebnim dežurstvima u tzv. Covid ambulantama, uzimaju uzorke suspektnim osobama, organiziraju sanitetski prijevoz suspektnih bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice i ispričnice, a uz to su opterećeni administrativnim obvezama.

Uzimanjem brisova, izdavanjem uputnica i organizacijom testiranja obiteljski liječnici preuzeli su veliki dio posla epidemiologa na sebe, a nedavno su se odazvali i zahtjevu epidemiologa te u potpunosti preuzeli cijepljenje protiv gripe, podsjeća KoHOM.

Zbog toga neće dozvoliti da se inako preopterećene obiteljske liječnike dodatno optereti administriranjem, i to na štetu kroničnih i teških bolesnika te ostalih pacijenata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, epidemija