Hrvatska

VUKOVAR: Počast za 97 policajaca ubijenih i nestalih u obrani Vukovara 1991.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prigodnim programom "In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“ održanim u utorak navečer ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda, odana je počast poginulim i nestalim policajcima u obrani toga grada.

Kod spomen-obilježja 97-orici poginulih i nestalih policajaca  postavljenog 2017.godine ispred zgrade vukovarskih sudova gdje je nekad bila Policijska uprava Vukovar, upaljene su i položene „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“ . Potom se zajedničkom molitvom molilo za vječni spomen na poginule i nestale policajce.

Među onim koji su položili upaljene svijeće podno spomen obilježja, autora Dubravka Duića Dunje, bili su državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović izjavila je novinarima kako je hrvatska policija "dala veliki obol u Domovinskom ratu, a najmanje što se može učiniti je zapaliti svijeću i prisjetiti se njihove žrtve."

"Mi smo policajci nekako ostali po strani, iako smo prvi stali u obranu Hrvatske i bili prva naoružana formacija u obrani", rekao je predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Ante Ljubića i istaknuo da je Vukovar branilo oko 700 policajaca od kojih je oko 180 bilo iz vukovarske policije. U obrani Vukovar poginulo je 87 policajaca, a nestalih se još uvijek vodi njih deset, rekao je Ljubić.

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policajci, vukovar