Hrvatska

KORONAVIRUS: U Karlovačkoj županiji 56 novooboljelih, 11 iz doma za starije

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Karlovačkoj županiji 56 je novooboljelih građana, među njima je i 11 korisnika karlovačkog Doma za starije i nemoćne Sv. Antun, a budući da nisu razvili simptome, odlučeno je da se neće premještati u bolnicu.

Od covida-19 u karlovačkoj bolnici preminula je starija žena.

Ravnateljica Doma za starije Štefica Ljubić Mlinac izvijestila je da se u stacionaru, s ukupno 80 kreveta, ne mogu odvojiti neinficirani od inficiranih korisnika, osim po sobama.

No, dodala je, stroga je podjela uspostavljena između stacionarnog i stambenog djela doma. Od prekjučer su svi u sobama gdje im se donosi hrana, čak i potrepštine iz prodavaonice

Djelatnici Covid ambulante danas su testirali stotinjak korisnika stambenog djela i dosad nema saznanja da je itko zaražen, a za sutra je za testiranje ostalo pedesetak korisnika.

“Zabrinuta sam i teško mi je. Žao mi je što ne mogu otići ni u sobe korisnika, da ih osobno zamolim za strpljenje, da im dam toplu riječ, ali radimo sve što možemo da ih zaštitimo”, rekla je ravnateljica Ljubić Mlinac.

Dodala je da će, ako se pokaže da je ostatak doma bez zaraze, pokušati organizirati njihovo međusobno druženje, barem izlazak na hodnik.

Za covid-pozitivne, a asimptomatske ili lakše bolesne ljude iz sustava socijalne skrbi uređuju se tri "privremene bolnice" u Jaškovu i Zorkovcu kod Ozlja i u Karlovcu.

Vatrogasci Ozlja, Žakanja, Kamanja i Ribnika jučer su bili angažirani na uspostavi izolacijskih jedinica za smještaj u Zorkovcu, Jaškovu i u Vojnoj zubnoj ambulanti u Karlovcu.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Granković izvijestio je da na uređenju tzv. izolacijskih jedinica radi 35 vatrogasaca kako bi se prihvat korisnika mogao organizirati u što kraćem roku.

Napomenuo je da će kroz vikend sve biti spremno za tehnički pregled i ocijenio da će prenamjena i prilagodba prostora biti dobra i da će funkcionirati kao privremena izolacijska jedinica odnosno proširenje izolacijskih jedinica karlovačke Opće bolnice.

To je, dodao je, način da se ne dira u hotele, da oni mogu nastaviti svoju turističku djelatnost.

Nakon Karlovca i Ozlja, slijedi uređenje privremenih prostora za nesimptomatske zaražene korisnike socijalne skrbi u Ogulinu, Slunju i Dugoj Resi.

U Karlovačkoj županiji je šest zaraženih učenika u osnovnim školama i četiri u srednjim školama, a djelatnika ukupno sedam. U samoizolaciji je 199 osnovaca i 119 srednjoškolaca.

Covid-19 do sada dijagnosticiran kod 574  osobe u toj županiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARLOVAČKA ŽUPANIJA, KORONAVIRUS