Hrvatska

MILANOVIĆA I DALJE SVRBI AFERA JANAF: Ponovno je komentirao rad DORH-a, državne odvjetnice i premijera Plenkovića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike  Zoran Milanović reagirao je na facebooku na jučerašnje izjave glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek  i premijera Andreja Plenkovića te je poručio kako predsjednik vlade mora preuzeti na sebe stvarne terete najteže dužnosti u državi i s njima živjeti.

"Glavna državna odvjetnica imenovana je na dužnost u proljeće ove godine, neposredno pred izbore za Hrvatski sabor, tako da je predmet Janaf naslijedila sa svim njegovim bitnim elementima i nedostacima. U tom smislu, ne može odgovarati za neke nepopravljive propuste svojih prethodnika. Državna odvjetnica ispravno primjećuje kako nije njezina dužnost komunicirati s premijerom u vezi istraga. Kako navodi, Zakon o kaznenom postupku je vrlo jasan i kaže da ni DORH, niti ona nemaju obvezu „obavještavati premijera„. Naravno, Zakon ništa ne govori pa ne može niti biti ‘jasan’ o obvezi DORH-a da izvijesti premijera", navodi Milanović u svojoj današnjoj objavi na facebooku.

Zakon, kaže,  mudro ‘šuti’ o tome i sve ogrće misterijem ‘tajnosti istrage’.

"A contrario, sasvim je jasno da ne bi prekršila zakon da ga i jest obavijestila. Premijer treba znati sve važno. Za njega vrijedi presumpcija povjerenja i odredba o tajnosti na premijera se - ne primjenjuje. Međutim, kako GDO ispravno primjećuje, obavještavanje premijera je zadatak drugih tijela državne sigurnosti. Ta tijela - Policija, Ministarstvo unutarnjih poslova i, na kraju, SOA, samostalno procjenjuju kada će i hoće li obavijestiti premijera i za svoje postupke odgovaraju izravno premijeru, a SOA i predsjedniku Republike. O tome je ovdje cijelo vrijeme i riječ", ističe predsjednik Republike.

Glavna državna odvjetnica upustila se, kaže Milanović, u procjenu prirode postupka i navodno počinjenih djela sa stajališta ugroze nacionalne sigurnosti.

"To nije njezin posao. Ali, kad već slučaj Janaf kategorizira kao klasični kriminal, ona implicitno daje do znanja da se ovdje radilo o predmetu u koji SOA nije bila uključena. To je ono što ja tvrdim od samog početka. Ako nije bila uključena, nije mogla ni znati, pa o tome niti nije mogla izvijestiti premijera ili predsjednika Republike. Međutim, policija i ministar unutarnjih poslova jesu znali i o tome su obavezno morali izvijestiti premijera. To ili nisu učinili ili, iz meni nejasnog razloga, skrivaju da to jesu učinili", navodi Milanović.

Plenković izvrće teze

Predsjednik vlade sinkronizirano s Informativnom pressicom još jednom izvrće teze i docira o tobožnjem 'izvitoperenom načinu gledanja na rad institucija', tvrdi Milanović.

Teško je razabrati što u ovom kontekstu treba značiti ova izvitoperena politička fraza. Nažalost, premijer ide dalje i kaže da je „takav način gledanja na rad institucija i politike u cijelosti suprotan onome što radi naša vlada, obrazac koji je, da budem jasan, protuzakonit“. Ova spektakularna para-indukcija, gdje se u nekoliko riječi od prigovora na „izvitoperen“ način gledanja na jedan problem stiže do same „protuzakonitosti“, kao da je prepisana iz nekog zbornika zaključaka općinskog komiteta saveza komunista neke provincijske varošice, drži predsjednik Republike Milanović.

Ništa, kaže, tu nije protuzakonito "jer da jest odavno bismo pročitali i čuli koji se to članak i kojeg zakona krši i koja je sankcija predviđena".

Kao što je ispravno rekla Glavna državna odvjetnica, ne postoji izričita zakonska obveza izvještavanja, ali zato postoji mogućnost koju će svaki odgovoran političar i visoki javni službenik ozbiljno razmotriti i aktivno postupiti. Ukoliko čelni ljudi sustava nisu u stanju razumjeti hrvatske propise, neka prepišu strane, na primjer njemačke. Predsjednik vlade mora preuzeti na sebe stvarne terete najteže dužnosti u državi i s njima živjeti. Sve drugo je čista izvitoperenost, poručuje Milanović na facebooku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afera janaf, zoran milanović, dorh