Mojbiz

Banka mora isplatiti 187.000 kn preplaćenih kamata: Prva pravomoćna presuda o ništetnosti ugovora u švicarskim francima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga Franak izvijestila je u petak da je varaždinski Županijski sud odbio žalbu Addiko banke i potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da su ništetna dva ugovora o kreditu u švicarskim francima.

"Županijski sud u Varaždinu je, prema javno objavljenim podacima, presudom Gž-115/2020 odbio 17. rujna 2020. žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u valuti CHF", izvijestila je udruga.

Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Naime, tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora, jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora, navode u priopćenju.

Podsjećaju da je prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu ništetan glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita u švicarskim francima, a ništetna je i cijena kredita, odnosno kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja, ističe Franak.

Dodaju da će detalje ove značajne presude Županijskog suda objaviti u narednim danima čim je tužitelj zaprimi s varaždinskog suda koji ju je otpremio 30. rujna 2020.

"Očekujemo da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, prije svega to je pitanje ništetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite", priopćio je Franak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

švicarci, banke