Svijet

IZGUBLJEN NADZOR: Belgiji prijeti cunami slučajeva koronavirusa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Belgija bi uskoro mogla biti preplavljena novim slučajevima zaraze covidom-19, upozorio je belgijski ministar zdravstva dok u cijeloj zemlji naglo raste broj zaraženih, javlja u ponedjeljak BBC.

Frank Vandenbroucke je rekao da su novi slučajevi gotovo poput "cunamija" u kojem su vlasti "izgubile nadzor nad onim što se događa".

U ponedjeljak su na snagu stupile nove mjere kojima će se pokušati zaustaviti širenje bolesti te su na četiri tjedna zatvoreni svi barovi i restorani.

Broj slučajeva zaraze raste u cijeloj Europi te se na cijelom kontinentu uvode nova ograničenja.

Belgija je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u Europi u prvom valu ranije ove godine.

Ta zemlja ima u svijetu treći najviši broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom na 100.000 stanovnika, a ispred nje su samo Peru i San Marino, po podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Od ponedjeljka, po novim vladinim mjerama za obuzdavanje širenja zaraze, građanima će biti dozvoljeno biti u dodiru sa samo jednom osobom van njihovih domaćinstva i trebali bi raditi od kuće ako je moguće.

Policijski sat je na snazi od ponoći do pet ujutro idućih mjesec dana a od 20 sati je zabranjena prodaja alkohola.

Vandenbroucke je za stanje u prijestolnici Bruxellesu i na jugu zemlje rekao da je "najopasnije u cijeloj Europi".

Vlada "ima samo jednu poruku za javnost: zaštitite sebe, štitite vaše voljene, kako se ne bi zarazili", rekao je televiziji RTL.

Po belgijskom zdravstvenom institutu Sciensano, Belgija je u posljednjih sedam dana u prosjeku imala 7876 zaraženih dnevno, što je 79 posto više nego prethodnog tjedna. Prošlog utorka je u toj zemlji registrirano 12.051 novih slučajeva tijekom 24 sata. 

Broj hospitaliziranih također raste i sada je u bolnici 2485 osoba s covidom-19. Dužnosnici upozoravaju da će, ako broj slučajeva nastavi rasti istom stopom, Belgija popuniti svoje kapacitete od 2000 kreveta na odjelima intenzivne njege do sredine studenog.

"Stanje je ozbiljno", rekao je premijer Alexander De Croo televiziji  RTL. "Gore je nego 18. ožujka kada je donesena odluka o 'lockdownu'".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

belgija, g/5g koronavirus