Mojbiz

Plenković predstavio mjere: Uvodimo stupnjevanje potpore tvrtkama sukladno padu prometa, potpore za kraće radno vrijeme

Piše: PolitikaPlus/HRT

Dana 29. veljače 2020. imali smo točno 1.542.328 osiguranika, a 15. listopada imali smo 1.545.538 osiguranika, što je za 3210 osiguranika više. Do sada smo isplatili, prema podacima HZZ-a 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta. Kad se dodaju otpisani doprinosi dolazimo do više od 10 milijardi kuna. Toliko smo učinili dosad, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Kontekst epidemije koronavirusa treba smjestiti u sve ono što se zbiva u svijetu.

- Zaraženo je više od 40 milijuna ljudi na svijetu, to je dva puta više nego 10. kolovoza, a trend se nastavlja  Još ćemo neko vrijeme pronalaziti rješenja kako bismo u sve težim uvjetima osigurali gospodarsku aktivnost. Broj obolelih ubrzano raste, kao i u Hrvatskoj. Od Covida-19 u Hrvatskoj su zaražene 26.863 osobe, imamo 5520 aktivnih i to je četiri puta više nego 1. listopada, rekao je Plenković.

Cilj politike Vlade bio je da mjerama koje poduzimamo omogućimo što nižu razinu nezaposlenosti, očuvamo likvidnost poduzeća, što bolju turističku sezonu i da osguramo da u 2020. bude manji gospodarski pad nego što je predviđano na proljeće. 

- Donošenjem mjera osluškivali smo potrebe i signale naših socijalnih partnera, i sindikata i poslodavaca. Novi današnji paket predstavljam i na temelju tih konzultacija, rekao je Plenković.

- Prva mjera odnosi se na skraćivanje vremena na 70% (dosad je bilo 50%). Smanjuje se potrebna dokumentacija kako bi se pojednostavila provedba mjere. Potpora raste s 2000 kuna na 2800 kuna. Tu mjeru je koristilo 606 poslodavaca, za više od 30.000 radnika, rekao je Plenković predstavljajući nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane pandemijom koronavirusne bolesti.

- Druga mjera koju smo počeli s 3250 kuna, pa onda u travnju, svibnju i lipnju 4000 kuna i nastavili je do danas za najugroženije sektore. Tu smo mjeru prepravili i prilagodili ju potrebama koje imamo trenutno. Uvodi se stupnjevanje potrebe sukladno padu prometa, rekao je Plenković.

Ppotpora po radniku ide onome kome je pao promet za 40%. Za pad prometa od 45 do 50% 2500 kuna,  50-55% 300 kuna, 55-60% 3500, a mjera po radniku 4000 kuna ide onome kome je pao promet za 60% i više. Na sve ove iznose korisnici se oslobađaju plaćanja doprinosa, objasnio je Plenković.

Pad prometa se više neće mjeriti na mjesečnoj bazi (primjerice listopad 2020. u odnosu na listopad 2019.) nego se uspoređuje pad prometa u drugom i trećem kvartalu 2019. i 2020. godine. Time se dobiva realnija slika pada prometa u pojedinim djelatnostima i dobit će se veći obuhvat korisnika.

- Ostavlja se iznimka za sektor kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite poput primjerice usluga hrane i pića. Njima se ostavlja na izbor hoće li se spoređivati mjesečno ili kvartalno. Tu dodajemo

Mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

- Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta, za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni, rekao je Plenković.

Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju, zaključio je Plenković.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MJERE ZA PODUZETNIKE, ANDREJ PLENKOVIĆ