Hrvatska

Markotić poručila Šostaru i Lucu: Svatko može pogoditi neku brojku, najbolje je ovo prepustiti struci

Piše: PolitikaPlus

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je prerano donositi zaključke o tome jesu li ili nisu novodonesene mjere urodile plodom, a s obzirom da su u zabilježene manje brojke posljednja dva dana.

Treba pratiti cijeli tjedan, vidjet ćemo kako se će stvari razvijati. Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će taj učinak sada svakako biti sporiji jer prije kada smo donosili mjere, virus nije bio toliko raširen u populaciji. Sada kada se toliko raširio, one ne mogu polučiti tako brz učinak', kazala je Markotić u Dnevniku HRT-a.

Na upit treba li uvesti i jače mjere, Markotić kaže da se prate brojke, situacija, stanje i starost oboljelih, kao u drugim zemljama. Niti jedna zemlja ne trči s uvođenjem oštrijih mjera dok ne moraju', staknula je.

Znanstvenik Igor Štagljar pak kaže da smo sada "na prekretnici" i ako ne reagiramo da nas čeka češki scenarij.

'Kolegu Štagljara iznimno cijenim i sve njih, međutim svi mi govorimo prema svojem mišljenju i nahođenju, osjećaju. Za takve prognoze i analize su pozvani epidemiolozi da to naprave prema različitim modelima, iskustvu, brojkama kojima raspolažu. Kolega Capak i kolega Kolarić vas stalno o tome izvješćuju, mislim da se svatko od nas ipak treba držati svojeg dijela ekspertize te u tom kontekstu procjenjivati takve stvari, smatra Markotić.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar, govori da bi s obzirom na broj ljudi u samoizolaciji u Zagrebu za dva tjedna možemo očekivati do 2.500 dnevno zaraženih.

Član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc je pak rekao da u ovom trenutku u Zagrebu ima 50 do 100 tisuća zaraženih.

'Kolega Šostar je neurokirurg, ja sam infektolog, kolega Lauc je molekularni biolog. Mi možemo imati neku svoju ideju o nečemu, a najbolje da se ovo prepusti struci koja je za to pozvana da to radi, a to je epidemiološka struka. Svatko može od nas pogoditi neku brojku, ja sam pogodila dan kada je bilo 0 zaraženih. Ali ne zato što nešto znam, nego zato što sam to pogodila. Ne možemo na taj način razgovarati, svatko sa strane svoje struke treba davati informacije o onome o čemu je on najpozvaniji. Potrebne su nam različite informacije oko liječenja, razvoja cjepiva', poručuje profesorica Markotić.

Naši se epidemiolozi svakodnevno čuju s kolegama iz Europe i svijeta, dodaje Markotić, ističući da relevantne podatke imaju epidemiolozi. Zaključuje, a s obzirom na mjere, da se može očekivati slabija sezona gripe.

'To se već vidjelo u Australiji i u Novom Zelandu, ne samo oboljelih od gripe, već i u redukciji broja drugih infekcija dišnog sustava. To može pomoći za restrikciju tih bolesti i za Covid. Vrlo je važno prakticirati sve mjere, svi šmrcamo i kašljemo. Jako je važno i nositi maske, distanca je iznimno važna, kao i provjetravanje prostora. Može se nagomilati aerosol, kojim se vjerojatno možemo zaraziti', zaključila je Markotić.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

alemka markotić