Hrvatska

Stožer predstavio nove mjere: Aktivira se Arena, Zabrana javnih okupljanja iznad 50 ljudi, na svadbama 30, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći

Piše: PolitikaPlus

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je predstavio nove mjere koje će Hrvatska primijeniti u borbi protiv koronavirusa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je počeo nabrajati koje sve nove mjere stupaju na snagu sutra. Odnose se na okupljanja i pridržavanje epidemioloških mjera. Bit će na  snazi 14 dana.

Donosimo uredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja.

- Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 ljudi.

- Na svadbama može biti najviše 30 ljudi, a isto tako i na pogrebima. Na ostalim privatnim svečanostima može biti najviše 15 ljudi.

- Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja.

 - Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, a svadbena do ponoći. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba, kazao je Božinović.

- Zabranjuje se i prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro.

- Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih svetih.

Poslodavcima se preporučuje rad od kuće i smanjivanje sastanaka na najmanju moguću mjeru. Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.

Capak je rekao kako Hrvatska danas ima novi rekord po broju oboljelih i više od 11.000 aktivnih slučajeva. 'Nismo otok, susjedne zemlje imaju i puno goru situaciju. U čitavom svijetu raste broj novooboljelih, imamo stalno obaranje rekorda. Na sredini smo ljestice zemalja po broju zaraženih na 100.000 stanovnika', rekao je i nastavio:

'Imamo brojna mikrožarišta, obiteljske proslave, ali velikih žarišta nema. Virus se širi zrakasto i R0 broj nam je 1,99, samo jednom tijekom cijele epidemije bio veći.

Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje, upozorio je ponovno ministar Vili Beroš. - Odredili smo prioritete. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati od ranije postojeće planove kako bi povećali kapacitete. Danas smo donijeli odluku o aktivaciji Arene - kazao je ministar. - Virus nas ne može zaraziti ukoliko mu mi to ne dopustimo - dodao je ministar Beroš ističući važnost poštivanja mjera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STOŽER, KORONAVIRUS