Svijet

BRUXELLES: EU odbacuje Erdoganovu kritiku Macrona kao „neprihvatljivu”

Piše: PolitikaPlus/Hina

Šef europske diplomacije Josep Borrell ocijenio je u nedjelju da je kritika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućena francuskom kolegi Emmanuelu Macronu u vezi muslimana „neprihvatljiva” i pozvao je Ankaru da „prekine opasnu spiralu konfrontacije”.

„Riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućene predsjedniku Emmanuelu Macronu neprihvatljive su. Poziv Turskoj da prekine tu opasnu spiralu konfrontacije”, poručio je Borrell putem Twittera.

Erdogan je u subotu doveo u pitanje Macronovo „mentalno zdravlje” zbog njegova stajališta prema muslimanima. Francuska je zbog toga povukla na konzultacije svojeg veleposlanika u Turskoj.

Borell se osvrnuo i na Europsko vijeće s početka mjeseca na kojem su europski čelnici pokušali smanjiti napetosti u odnosima s Turskom.

Ponudili su da će poboljšati suradnju u određenim područjima i dati novi zamah carinskoj uniji ako Turska prekine s istraživanjem plina u vodama u istočnom Sredozemlju na koje pravo polažu Grčka i Cipar. Ali „ako Ankara nastavi nezakonito postupati, iskoristit ćemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju”, upozorila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

„Zaključci Europskog vijeća sadrže realnu ponudu za ponovno oživljavanje naših odnosa”, ocijenio je Borell. „Ali potrebna je politička volja turskih vlasti za tu pozitivnu agendu. U protivnom, Turska će biti još izoliranija”, upozorio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

erdogan, eu