Kultura

ZFF: Na festivalu i u Chicagu nagrađena "Influencerica"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan od filmova ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, koji počinje 8. studenog, je i "Influencerica", na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu ovjenčan nagradama za najbolji film i scenografiju.

Prateći tijekom tri dana život fitness-influencerice, švedski redatelj s poljskom adresom Magnus von Horn, pozabavio se problematikom te emocionalnim i psihičkim posljedicama izloženosti zvijezda društvenih medija.

"Oni su zvijezde online kulture, followeri im se dive i kupuju predmete prema njihovim preporukama u nadi da će postati sličniji njima, a kritičari ih napadaju kao neradnike i prodavače magle. Neprestana izloženost u svijetu društvenih mreža temelj je života influencera, ali i razlog zbog kojeg oni u svakom trenutku mogu postati laka meta i poligon za iživljavanje", napominje se u najavi.

U središtu tog "uzbudljivog pogleda iza kulisa te fascinantne industrije" je energična djevojka koja pršti zaraznom pozitivnošću, no u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade.

"Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobije više nego što je očekivala", dodaje se.

Film je izabran u ovogodišnju službenu selekciju ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, a hvaljen je kao jedno od prvih ostvarenja koje se na kvalitetan način bavi temom izbjegavajući klišej o influencerima kao o površnim ljudima.

Magnus von Horn (1983.) diplomirao je na Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, gdje predaje režiju. Njegov kratkometražni film "Echo" (ZFF 2009.) premijerno je prikazan na Sundanceu, a dugometražni prvijenac, "The Here After" (2015.), prikazan je u sekciji 15 dana autora Filmskog festivala u Cannesu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film