Hrvatska

CRO DEMOSKOP: SDP smanjio razliku iza HDZ-a, Milanović najnegativniji političar...

Piše: PolitikaPlus

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop je za RTL provela agencija Promocija plus.

Rejting stranaka

Vladajući HDZ (29,1 posto) ostaje prvi izbor, ali drugi mjesec zaredom bilježi blagi pad rejtinga, izgubili su jedan postotni bod u zadnjih mjesec dana - toliko je SDP (19,8 posto) s novim predsjednikom dobio - 29 posto HDZ, a gotovo 20 posto SDP! Za povratak na treću poziciju ovoga se mjeseca izborio MOST (8,6 posto) čiji rejting također raste.

Blizu je platforma Možemo! (7,6 posto), ali uz pad rejtinga koji je vidljiv i kod Domovinskog pokreta (7,3 posto). Sve ostale stranke i opcije su daleko. Stranka s imenom i prezimenom ima 2,3 posto...

Cro demoskopIzvor: RTL

HSS 2,1 posto, a slijede Pametno (1,5 posto), pa IDS (1,4 posto).

Istu, nisku podršku ima i Živi zid (1,4 posto), još niži je rejting stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1 posto), a postoji i veliki bazen neodlučnih birača: gotovo 13 posto.

Cro demoskopIzvor: RTL

Najpozitivniji političari

Cro demoskopIzvor: RTL

Građani kao najpozitivnijeg političara i dalje vide premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto), to je poruka gotovo 20 posto ispitanika dok ih 16 posto u takvom svjetlu vidi Zorana Milanovića. Posvađani duo tako je ostao na vrhu, premijer uz blaži pad u odnosu na listopad, predsjednik uz blaži rast. Treći izbor, ali daleko rjeđi je ministar financija Zdravko Marić (4,9 posto).

Slijedi novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3,2 posto), pa čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević (2,9 posto), tek nakon njih ministar zdravstva Vili Beroš (2,1 posto). 'Nitko' (17,8 posto) ostaje najpopularniji za gotovo 18 posto građana.

Cro demoskopIzvor: RTL

Najnegativniji političari

A posvađani duo ponovno je i na vrhu ljestvice najnegativaca - vode tijesnu bitku, ali predsjednik Zoran Milanović (21,9 posto) je tu ostao prvi izbor, dok je premijer Andrej Plenković (20,6 posto) na drugom mjestu. Obojica drugi mjesec za redom kod građana češće izazivaju negativan doživljaj, a istraživanje pokazuje i da je njihov sukob, unatoč rastu broja zaraženih, za gotovo petinu ispitanika glavna tema prošlog mjeseca. Treći najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (5,6 posto).

Cro demoskopIzvor: RTL

Slijede Gordan Jandroković (2,8 posto), Miroslav Škoro (2,2 posto), pa Milorad Pupovac (2 posto).

U neprestižnih top deset stigao je i ministar Tomislav Ćorić (1,9 posto) kojeg oporba želi opozvati, a tu je i Karolina Vidović Krišto (1,8 posto). Da su negativni "svi političari" poručuje više od 11,4 posto ispitanika.

Cro demoskopIzvor: RTL

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora 

Blagi pad u odnosu na listopad bilježe ocjene rada i Ureda predsjednika (2,85) i Vlade (2,62) i Sabora (2,33) ali prosječne ocjene su iste: dvije trojke i dvojka za Sabor.

Cro demoskopIzvor: RTL

Optimizam građana 

Završavamo s društvenim optimizmom, odnosno njegovim padom. U travnju, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, to je ovdje i vidljivo, a sada na vrhuncu drugog vala 64,6 posto građana misli da idemo u lošem smjeru. Ima i optimističnih - 21,6 posto. Da je smjer pogrešan najčešći je stav SDP-ovih birača dok optimizam dominira u odgovorima birača HDZ-a.

Cro demoskopIzvor: RTL

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. do 6. studenog 2020. CATI metodom na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

političari, stranke