Hrvatska

BOŽINOVIĆ: Ako ne dođe do pada ovaj tjedan, razmotrit ćemo nove mjere

Piše: PolitikaPlus

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.699 Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osob.

U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva. Možemo govoriti o usporenom rastu. U brojnim županijama zabilježen manji broj slučajeva. No, ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira. U razgovorima smo sa županijama koje imaju visoke brojke da bismo radili brze antigenske testove, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Marija Bubaš.

Na pitanja o masovnim testiranjima u Zagrebu i šire, Davor Božinović, ravnatelj Stožera, kazao je da zagrebački stožer nije donio konkretnu odluku i danas će još razmatrati detalje. 'Ono kako mi vidimo testiranje antigenskim testovima može doprinijeti brzoj trijaži. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb', kazao je.

'Ovo je zamišljeno za simptomatske. S obzirom za kapacitete, a 17 posto sredstava Ministarstva zdravstva odlazi na testiranje, moramo biti racionalni', kazao je Božinović.  Mi smatramo da je odgovoran pristup anticipirati da će se nešto dogoditi i pokušati stvoriti epidemiološke okvire', kazao je komentirajući Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Radi se, kaže, na provedbi protokola.

Nas ne zadovoljava situacija da je rast mali, već, kaže, moramo ići prema smanjenju. Ukoliko ovaj tjedan ne bi bio manji broj zaraženih, onda bi išli na nove mjere. One se mogu odnositi na restrikciju broja ljudi koji se mogu okupljati i skraćenje rada nekih djelatnosti.

Broj zaraženih i umrlih kod nas je relativno visok, ali ako gledamo ukupnu brojku, Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas", rekao je Beroš, dodavši da je diljem Europe zabilježen značajan porast broja zaraženih. "Nismo zadovoljni tim brojkama, s ministrom Božinovićem razgovarat ćemo o daljnjim akcijama, ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Nažalost, sve upućuje na to da će broj preminulih biti isti kao broj hospitaliziranih", rekao je Beroš.

"Ako uspoređujete naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate", rekao je Beroš. "Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo to da ne moramo pogoršavati mjere", dodao je. Svi preminuli, koji umru od covid infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama.

Govoreći o većem broju testiranja, Bubaš je rekla da to nikako neće izgledati kao u Slovačkoj. "Moramo voditi računa o resursima", rekla je Bubaš.

Upitani o antigenskim testovima, Beroš je rekao da će oni, kao i dosad, biti besplatni za ljude za koje postoji sumnja da su zaraženi.

Nije svejedno koga se testira tim antigenskim testovima. Ovisi i u kojem danu bolesti se bolesnike testira, rekla je Alemka Markotić. Treba se fokusirati na one koji su bolesni i na one koji imaju indikacije.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EPIDEMIJA, STOŽER