Hrvatska

Rijeka : U županiji zabrana javnih okupljanja s više od 30 osoba

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nacionalni stožer prihvatio je veći dio prijedloga Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije za uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera, pa će u toj županiji biti zabranjeno održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 30 osoba na jednom mjestu.

Mjere stupaju na snagu 19. studenog i traju do 4. prosinca.

Izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije bit će obustavljene amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programi, a svi ugostiteljski objekti ulazu jasno moraju istaknuti obavijest o najvećem istovremenom mogućem broju gostiju.

Organizatori svih javnih događanja i okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Preporučuje se da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama bude prisutno do najviše 50 osoba uz strogo pridržavanje svih mjera i preporuka, kao i da se privatna okupljanja ne održavaju, a ako se održavaju -  da se ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva, uz fizičku distancu i sve mjere.

Poslodavcima kod kojih se obavlja rad u zatvorenom prostoru preporučuje se da osiguraju uvjete za održavanje fizičke distance od dva metra u svim smjerovima uvijek kada je to moguće i provjetravaju prostorije u kojima se radnici zadržavaju.

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima socijalnih usluga preporučuje se da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba, a jedinicama lokalnih samouprava da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja,

U odluci Nacionalnog stožera ne navodi se prijedlog županijskog stožera da se na Sveučilištu u Rijeci organizira „hibridni“ model nastave u kojem bi se predavanja u većim grupama provodila online, a da se praktična nastava i rad u manjim grupama provode uz primjenu epidemioloških mjera, iz čega proizlazi da taj prijedlog nije prihvaćen.

U Primorsko-goranskoj županiji od ranije su na snazi nužne epidemiološke mjere kao što je korištenje maski za lice u svim javnim zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, zabranjeni su posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

javna okupljanja, rijeka