Regija

COVID 19: Crna Gora u „crnom scenariju“, a Podgorica pred zatvaranjem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od deset tisuća stanovnika Crne Gore ili 1,5 posto ukupne populacije trenutačno boluje od koronavirusa te epidemiolozi upozoravaju da je Crna Gora ušla u „crni scenarij“ i očekuje se skoro zatvaranje glavnoga grada.

„Od jučerašnjeg presjeka otkriveno je 639 novih slučajeva, a oporavilo se 290 pacijenta. Trenutačno je 10.207 oboljelih, što je na 100 tisuća stanovnika 1620“, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje istaknuvši da je u zadnja 24 sata preminulo devet Covid pacijenata.

U Crnoj Gori od nedjelje su na snazi restriktivne epidemiološke mjere koje između ostalog podrazumijevaju policijski sat od 21 do 05 ujutro, zabranu okupljanja, kretanje izvan općina zabranjeno je vikendom, a od ranije zaštitne maske obavezne su i na otvorenom i u zatvorenim prostorima.  

Epidemiologinja Božidarka Rakočević smatra da je Crna Gora „već u crnom scenariju" te da stoga treba poštovati uvedene mjere.

"Zdravstveni sustav je u problemu, pred pucanjem gotovo... Svi se nalazimo u začaranom krugu. Apeliramo da poštujemo osnovne mjere", rekla je Rakočević ranije za Televiziju Vijesti.

Pomoćnik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić smatra da su zdravstvene vlasti “davno zakasnile” s mjerama potpunog zatvaranja, ali da su pokušavali naći optimalno rješenje za gospodarstvo i zdravlje građana.

"Očigledno da nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo", rekao je Begić rekavši da vjeruje da nijedna zemlja na svijetu nije imala toliko političkih i vjerskih okupljanja kao Crna Gora u vrijeme parlamentarnih izbora.  

Najteža situacija je u Podgorici u kojoj je zaraženo više od pet tisuća stanovnika, rekao je. U subotu će se se odlučiti hoće li glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina populacije te zemlje „pod ključ“

“U subotu je planiran presjek za Podgoricu, ako se nastavi ista situacija kada je nepoštovanje mjera u pitanju i ukoliko dobijemo iste informacije sa terena, mislimo da je svima jasno da mora doći strožih mjera. Nevoljno naravno, ali to je jedina opcija“, rekao je Begić.

Crna Gora nekada jedina korona-free država u Europi, u prvom valu epidemije, od sredine ožujka do početka svibnja, imala je samo 324 registrirana slučaja infekcije i devet umrlih. Drugi val je počeo sredinom lipnja, i od tada se koronavirusom zarazilo više od 29 tisuća Crnogorca ili gotovo pet posto populacije te zemlje, a od posljedica infekcije preminulo je 405 soba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, covid 19