Svijet

EU: Španjolska i Njemačka prve žele cijepiti stanovnike protiv koronavirusa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je u petak kako će Španjolska, zajedno s Njemačkom, biti prva zemlja Europske unije s kompletiranim planom cijepljenja stanovništva protiv koronavirusa.

Taj plan bi u utorak trebala potvrditi vlada u Madridu, na sastanku ministara, pa ga predstaviti javnosti. Prvi pacijenti cijepili bi se od siječnja do ožujka.

"Cijepit će se značajan udio populacije", rekao je Sánchez medijima tijekom prezentacije plana oporavka ekonomije, no nije naveo broj cjepiva koje njegova vlada namjerava kupiti.

Sánchez je rekao kako je EU potpisala tri ugovora s farmaceutskim kompanijama AstraZeneca, Sanofi, Janssen i BioNtech/Pfizer oko isporuke 1 milijarde doza cjepiva, te da se taj broj može proširiti. Dodao je kako se očekuje i potpis ugovora s tvrtkom CureVac, a da su uznapredovali pregovori s kompanijom Moderna oko isporuke dodatnih 400 milijuna doza cjepiva.

Španjolskoj bi pripalo 10 posto ugovorenih cjepiva.

"Radimo na tome da cjepiva što prije budu dostupna", napomenuo je Sánchez. "Premda se na horizontu nazire nada, ne smijemo se opustiti jer su pred nama teški mjeseci", dodao je.

Tijekom posljednja dva tjedna broj novooboljelih je blago pao u Španjolskoj, spustivši se s 530 zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom prvog tjedna studenog na 436 inficiranih na 100.000 stanovnika, zabilježenih u četvrtak.

"Premda je to još uvijek visok broj, na dobrom smo putu da potisnemo prema dolje krivulju novooboljelih. Cilj nam je 25 zaraženih na 100.000 stanovnika", rekao je premijer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, španjolska, eu, cjepivo za covid 19