Scena

U ZAGREBU: U 88. godini preminuo legendarni glumac Špiro Guberina

Piše: PolitikaPlus

Nakon Mustafe Nadarevića, glumački svijet je u samo nekoliko dana ostao bez još jednog velikana, omiljenog Špire Guberine, koji je preminuo u 88. godini u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj, u Zagrebu

Vijest o odlasku legendarnog glumca za Večernji list potvrdili su iz Doma za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu, gdje je Špiro Guberina proveo posljednje godine svog života. Legendarni glumac, kojeg se i danas mnogi rado sjećaju po ulozi Jockana u Velom mistu, još je 2018. godine progovorio o zdravstvenim problemima s kojima se suočio.

'Nije dobro, kume moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti', rekao je tada za portal Šibenski. U to vrijeme bio je na rehabilitaciji, a najteže mu je palo što tog ljeta nije proveo ni dan u svom voljenom rodnom gradu Šibeniku, ni na omiljenoj plaži Jadriji. Špiro Guberina rođen je 1. ožujka 1933. u Šibeniku gdje je već kao srednjoškolac nastupao u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1970., bio je u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. pa sve do 1999. godine kada je otišao u mirovinu.

Njegove su uloge brojne, a neke od značajnijih zasigurno su one u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana i Marina Držaića, glumio je u brojnim televizijskim dramama i serijama, a uloge Strikana u Smojinom 'Velom mistu', Divca u 'Prosjacima i sinovima' i Očenašeka u 'Dnevniku Očenašeka' mnogi se i danas s radošću sjećaju.

1997. je osnovao Mali hrvatski teatar 'Kiklop', a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2011. godine. 

A kako je odlučio studirati glumu, otkrio je svojedobno upravo za Večernji list: 'Na Građevini sam bio godinu dana, a na PMF-u odslušao sam šest semestara, a položio samo tri. No, vrag mi nije dao mira pa sam otišao na Akademiju. I zamislite, prošao sam iz prve. A da vidite kako mi je s glumom išlo ispričat ću vam jednu zgodu s Brankom Gavellom. Na mom prvom javnom nastupu na Akademiji, kada sam od treme puno zamuckivao i sav se ušeprtljao, Gavela me pitao: 'Studiraš li ti još što?'.

Kad sam mu potvrdno odgovorio, samo je dodao: 'Dobro, zadrži ti to, ako zatreba. Mi te više s Akademije ne možemo izbaciti, ali dobro je da imaš rezervu'.'

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPIRO GUBERINA