Zagreb

Subversive FF: Najbolji filmovi "Pusta zemlja" i "Space Dogs"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nagrada Wild Dreamer 13. Subversive Film Festivala u igranoj konkurenciji dodijeljena je iranskom filmu "Pusta zemlja"  Ahmada Bahramija, a u dokumentarnoj filmu "Space Dogs" Else Kramer i Levina Petera.

Dobitnici nagrada proglašeni su u subotu na svečanoj dodjeli u zagrebačkom kinu Kinoteka.

"Pusta zemlja", priča o distopijskoj zajednici smještenoj u tvornicu opeka gdje vladaju predrasude, rasizam i nasilje, nagrađena je jer "skreće pozornost na način na koji tradicija nasilno nestaje pod egidom efikasnosti i logistike suvremenog globalnog društva, te na ljude koji pritom ostaju iskorijenjeni“.

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je "Oblak u njezinoj sobi"  kineske sineastice Zheng Lu Xinyuan, zbog "jedinstvenog vizualnog pristupa koji komunicira osjećaj usamljenosti i melankolije na iznimno sofisticiran način, te brojnih aktualnih društvenih i filozofskih komentara koji su vješto inkorporirani u gotovo apstraktnu i nadrealističku naraciju.“

"Space Dogs" opservacija psećeg života na ulicama Moskve

Žiri je obrazložio kako je autorski dvojac nagrađenog dokumentarnog filma "Space Dogs" uspio stvoriti kompleksnu dokumentarističku fuziju. 

Smatra kako film upotrebom izuzetne fotografije na neposredan način, spaja opservaciju psećeg života na ulicama Moskve s arhivskim snimkama eksperimenta i lansiranjima u orbitu njihovih dalekih srodnika Lajke i njezinih potomaka, te pripovjedačem "čija priča stvara ritam koji nas u potpunosti opušta u poziciji najboljeg čovjekovog prijatelja, no navodi nas da se zapitamo čime smo zaslužili to prijateljstvo.“

U dokumentarnoj konkurenciji dodijeljena su dva posebna priznanja – filmovima "Dobro došli u Čečeniju" redatelja Davida Francea i "Služiti druge" redatelja Davidea Maldija.

Za prvi su obrazložili da je dobio priznanje kao izuzetan aktivistički film koji upotrebom tzv. 'deepfake' tehnologije za digitalnu manipulaciju lica, vješto zaobilazi klasične metode skrivanja identiteta protagonista i kreira začudnu vizualnu transformaciju glavnih aktera. 

"Film je i alarmantan poziv na akciju i gorki podsjetnik kako zloupotreba vladajućih struktura može u potpunosti uništiti fundamentalno pravo na život“, zapisao je žiri o filmu koji govori o postojanju konclogora za homoseksualce u Čečeniji.

"U portretu izgubljene nevinosti i začudnom prikazu ulaska u svijet rada teško je razaznati glumu od stvarnosti, a autor na zanimljiv način razotkriva ambivalentnost svojih protagonista te stvara dirljivu odu adolescenciji“, ističe se u obrazloženju priznanja filmu "Služiti druge".

Za nagrade se natjecalo dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili godinu, a najbolje je izabrao tročlani žiri - grčki filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse Panos Kotzathanasis, riječki redatelj i kustos David Lušičić i ravnateljica francuskog Institut de l’image Sabine Putorti.

Nakon dodjele nagrada prikazuje se SF distopija "Posljednji i prvi ljudi", nastao kao međuigra triju neobičnih protagonista: jugoslavenskih partizanskih spomenika, naracije škotske glumice Tilde Swinton i glazbe islandskog skladatelja Jóhanna Jóhannssona, čime će Subversive Film Festival i službeno završiti.

Iako je filmski dio Subversive Festivala završio, filmovi iz natjecateljskog i popratnog programa mogu se pogledati do ponedjeljka, 7. prosinca u ponoć, na online platformi volimdokumentarce.net. 

Za ponedjeljak u kinu Kinoteka najavljene su još projekcije mjuzikla za novi milenij "Orfeja", najnovije suradnje njemačke autorske legende Alexandera Klugea i filipinskog pankera Khavna te pobjedničkog filma "Space Dogs".

Tradicionalno, nakon filmskog dijela Subversive Festivala, program se idući tjedan nastavlja teorijsko-konferencijskim dijelom na ovogodišnju središnju temu, "Kreativni neposluh".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, Subversive FF, KINOTEKA