Hrvatska

SABOR: Izmjene Zakona o šumama oporba nazvala simboličnim i kozmetičkim

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prijedlog izmjena Zakona o šumama kojim se predlaže smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma saborska je oporba u četvrtak u raspravi pozdravila no i poručila da se radi tek o simboličkom i kozmetičkom smanjenju kada je riječ o parafiskalnim nametima.

Svim pravnim i fizičkim osobama koji u RH obavljaju registriranu djelatnost i imaju ukupni godišnji prihod veći od 7.500.000 kuna, prema prijedlogu, smanjuje se ta naknada na 0,024 posto od ukupnog prihoda te bi se time trebalo rasteretiti gospodarstvo za oko 33 milijuna kuna.

Martina Grman Kizivat (Klub SDP-a) ocijenila je kako se radi o čistom populizmu te se pogoduje najbogatijima koji iz zemlje izvlače najveću dobit - velike korporacije i banke. Naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma koristi se strogo namjenski za očuvanje šuma, razminiranje i vatrogastvo pa bi umjesto o smanjivanju trebalo razmisliti o njezinom povećanju, smatra Kizvat. 

Željko Lenart (Klub HSS-HSU) drži kako se radi o kozmetičkoj mjeri koja neće imati veći značaj za poduzetnike te se založio za ukidanje parafiskalnih nameta.

Vesna Vučemilović (Domovinski pokret) najavila je potporu zakonskom prijedlogu izrazivši nadu da je to početak reforme. Podsjetila je kako je to tek jedan od od 500-tinjak parafiskalnih nameta te se založila za njihovo daljnje smanjenje, napomenuvši da bi neke od njih trebalo u potpunosti ukinuti.

Bulj: Hrvatska izvozi kvalitetnu drvnu masu, a uvozi gotove proizvode

Miro Bulj (Most) istaknuo je kako bi šume trebale biti pokretači razvoja. Imamo sve, ali ni u čemu nismo samodostatni, upozorio je Bulj podsjetivši kako Hrvatska izvozi kvalitetnu drvnu masu, a uvozi gotove proizvode.

Rada Borić (Zeleno lijeva koalicija) apelirala je na očuvanje šumskog fonda podsjetivši kako se primjerice u Finskoj koja ima lošiju drvnu masu od Hrvatske, za svako posječeno drvo zasadi tri nova te je upozorila na ilegalnu sječu šume na Sljemenu. Na to je upozorio i Davor Dretar (Domovinski pokret)  rekavši kako se devastiranje Medvednice, odnosno Zagrebačke gore opravdava tzv. sanitarnom sječom upitavši kamo nestaje drvna masa s Krndije i Papuka. 

Prijedlogom zakonskih izmjena predviđeno je oslobađanje od plaćanja naknade za pravne i fizičke osobe koje su obveznici plaćanja poreza na dobit te fizičke osobe obveznike plaćanja poreza na dohodak koji imaju prihod manji od 7,5 milijuna kuna. Povećanjem granice ukupnog godišnjeg prihoda i primitka s dosadašnjih 3,0 milijuna kuna na novopredloženih 7,5 milijuna kuna smanjio bi se broj obveznika plaćanja naknade za oko 50 posto u odnosu na njihov trenutni broj, odnosno od sadašnjih oko nešto više od 20 tisuća obveznika, obvezu plaćanja naknade bi prema novome prijedlogu imalo samo njih oko 10.500, izvijestila je ministrica poljoprivrede  Marija Vučković. 

Dodatno se pojašnjava način obračuna naknade za pravne osobe registrirane u RH, a koje brodarsku djelatnost obavljaju u međunarodnoj plovidbi, i to što zbog specifičnosti brodarstva podliježu posebnim pravilima definiranima Pomorskim zakonikom uključujući i poseban porezni režim. U svrhu osiguravanja primjene predloženog uređenja potrebno je uspostaviti i Registar obveznika plaćanja predmetne naknade. Registar obveznika plaćanja naknade za općekorisne funkcije šume je središnja elektronička baza podataka o obveznicima plaćanja naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma koju će uspostaviti i voditi tijelo državne uprave nadležno za poslove iz područja šumarstva.

Očekuje se pozitivan učinak na poslovanje gospodarskih subjekata te njihovom provedbom doprinos očuvanju gospodarske djelatnosti, likvidnosti poslovanja i očuvanja radnih mjesta. Uz umanjenu gospodarsku aktivnost i posljedično umanjenje dinamike prikupljenih sredstava na ime naknade za općekorisne funkcije šuma, za očekivati i blago smanjenje aktivnosti u djelatnostima vezanima uz razminiranje, vatrogasnu djelatnost i gospodarenje šumama, stoji, među ostalim, u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šume, zakon o šumama, sabor