Zagreb

KINOTEKA: Program Kontraplan na temu "Kvadrata"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kontraplan, diskurzivni program zagrebačkog kina Kinoteka, koji o popularnim filmskim naslovima progovara iz perspektive srodnih znanstvenih i umjetničkih disciplina, održava se ponedjeljak na temu filma "Kvadrat" Rubena Östlunda.

Ta crna komedija švedskog redatelja priča je o uglednom kustosu čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik, koja je obilježila 2017. godinu na filmskoj sceni.

Kroz satiričan prikaz suvremene umjetnosti film otvara čitav niz intrigantnih pitanja, među ostalima i ona o komunikativnosti, etičnosti i nezavisnosti suvremene umjetnosti.

O svemu tome govorit će ravnateljica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić, likovni kritičar i voditelj programa Galerije Atelieri Žitnjak Bojan Krištofić te likovni i vizualni umjetnik Marko Tadić.

Program Kontraplan je nastao u želji da se angažirana, kritička i raspravljačka dimenzija odlaska u kino očuva za vrijeme pandemije, ali i da se već poznati filmski naslovi promisle u novom kontekstu.

Počinje u 18 sati projekcijom filma, nakon čega slijedi moderirani razgovor, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINOTEKA, FILM