Tvrtke

NOVI BROD IZ BRODOSPLITA : Prva vožnja i odlazak na dokovanje ‘Ultramarina’, broda za polarne ekspedicije

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz luke brodogradilišta Brodosplit po prvi put vlastitim je pogonom na dokovanje u Viktor Lenac otplovila Novogradnja 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ''Ultramarine''.

Nakon dokovanja, novogradnja će se vratiti u splitski akvatorij, gdje će se obaviti probne vožnje i završno opremanje prije primopredaje u prvoj polovici veljače.

 Brod Ultramarin dugačak je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima.

 Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije. Brod, koji je u more porinut u svibnju, praktički je većim dijelom sagrađen tijekom pandemije koronavirusa, što pokazuje sposobnost Brodosplita da i u najtežim uvjetima završava naručene poslove u ugovorenim rokovima. 

 Vrijednost broda je preko 106 milijuna eura, kredit za njegovu gradnju osigurao je HBOR, a jamstvo je u svibnju  2018. dala hrvatska Vlada. 

 Tim brodom Brodosplit učvršćuje svoju poziciju na tržištu putničkih brodova do 200 metara duljine gdje konkurira u niši graditelja najmodernijih polarnih kruzera, priopćeno je u subotu iz Odnosa s javnošću Brodosplita. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brodogradnja, brodosplit