Mojbiz

TRGOVINA INTERNETOM: I božićne purice putuju dostavom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na internetskim platformama ovih se dana pojačano trguje, najviše se naručuje hranu, no tko želi, dostavom može dobiti i led ili kondome.

Online prodaja i usluge dostave u pandemiji koronavirusa rastu ogromnim stopama, u nekim tvrtkama i 900 posto, a i oni koji su poslovanje preko digitalnih platformi ostavljali za neka “druga vremena” s novim su se lockdownom gotovo preko noći našli u vrtlogu koji je promijenio percepciju većine potrošača i poduzetnika.

I tu, naravno, treba misliti na konkurenciju pa, kad je u pitanju ugostiteljski sektor, iz zagrebačkog hotela Esplanade naručeno dostavljaju i limuzinom. Još niz poznatih ugostitelja i hotela ovih dana, bilo kroz vlastitu ili partnersku dostavu, prodaje svoje delicije, Noel, Tač, Hilton, Rougemarin..., dok je virtualne tržnice, koje u koroni niču kao gljive poslije kiše, teško i prebrojiti.

Od trgovaca robom široke potrošnje donedavno je online poslovao samo Konzum, a sada su, gotovo preko noći, u tom biznisu i Tommy, NTL, Lonia...

U Konzumu je, kažu, od početka pandemije online potražnja 10 puta veća od uobičajene. I dodatno zapošljavaju kako bi ispunili pojačane narudžbe koje dostavljaju redovnom Konzumovom dostavom, u suradnji s Uberom te uz pomoć usluga Pokupi i Drive-in. U Loniji pak, koja surađuje sve četiri platforme za dostavu, Woltom, Glovom, Bolt foodom i Pauza.hr-om, prosinac drže drugim najboljim mjesecom za online prodaju, nakon travnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TRGOVINS, INTERNET